När man talar om trollen – Live från Västernorrlands museum

Lördag 19/11 kl. 13.00-14.00

Plats: Hörsalen, Västernorrlands museum
Fri entré! Föranmälan via nedanstående webbformulär
Samarr: Oknytt

Lördag 19 november kommer podcasten ”När man talar om trollen” till Västernorrlands museum för att prata om Bjäran och andra dragväsen. Programmet sker live på scenen i hörsalen inför publik, och kommer sedan sändas i gruppens podcast. Välkomna att sitta som publik och lyssna till berättelser och sägner om folktro i Västernorrland. Föranmäl dig via webbanmälan här på sidan.

Anmälan

Anmäl dig via nedanstående formulär. OBS! Vänligen anmäl endast en person åt gången!


När man talar om trollen

Podcasten ”När man talar om trollen”, är ett program om folktro, mytologi och traditioner. På ett lättsamt sätt diskuterar Oknytts Lars Wahlström tillsammans med Tommy Kuusela, doktor i religionshistoria, om nordiska väsen, myter och sägner. Eva Boström förverkligar även gamla sägner och texter med sitt inspirerande sagoberättande i podden. Podcasten är en produktion av Oknytt – Nordisk Folktro & Mytologi tillsammans med Tommy Kuusela.

Programmet genomförs i samband med att den reviderade basutställningen om medeltid och stormaktstid nyöppnar 26 november.

Läs mer om När man talar om trollen: https://narmantalaromtrollen.podbean.com

Två män framför en runsten
Tommy Kuusela och Lars Wahlström

Oknytt- en trolsk skapelse

Oknytt startades 2015 och består av en trio kreatörer som vill skapa intresse kring nordisk folktro och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Bakom varje bild finns stora förberedelser och en vilja att gestalta spännande möten och bortglömda begrepp. Bilderna skapas genom deras gemensamma specialkunskaper inom, fotografi, modellskapande och litterärt skrivande.

Oknytt håller även utställningar till ex. konstsalonger, museum och bibliotek med utformning efter respektive verksamhet.

Begreppet oknytt omfattar övernaturliga väsen i nordisk folktro. Gårdstomtar, troll och vittra är exempel på naturväsen som levde nära människan, men samtidigt i ett eget rike där tid och rum fungerade annorlunda.

Ägare av Oknytt är fotografen Lars Wahlström från Örnsköldsvik som driver projektet tillsammans med modellmakaren Eva Boström och skribenten Sara Boström.

Läs mer om Oknytt här: https://www.oknytt.com/podcast/

En kvinna i ett rum. Hon håller en docka i handen vid ett bord fullt med penslar och färg.
Eva Boström, Oknytt

Tillgänglighet:

Plats för rullstol finns.
Framförandet sker på svenska.
Handikapparkering finns utanför museets entré.

Corona:

Än är inte pandemin helt över. Tänk på att visa fortsatt hänsyn, håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du känner dig förkyld.om du känner dig förkyld.