När: Fredag 12 juli kl 13.00-14.00
Var: Prästgårdens trädgård, Murberget friluftsmuseum, Härnösand

Det har blivit en sommartradition att träffa länets litterära sällskap på Murberget. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit och få inspiration till sommarläsning. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.

Fredag 12 juli är det Laura Fitinghoff-sällskapet som finns på plats för att presentera författaren.

Fri entré! Ingen föranmälan. Vid dåligt väder genomförs programmet inomhus i Prästgården.

 

Författaren Laura Fitinghoff
Laura Fitinghoff växte upp som en av fem döttrar till kyrkoherden teologie doktor Bernhard Runsten och hans andra fru Ottilia Mathilda Catharina Löfwander. Hon hade också tre bröder, som dog i späd ålder.

Fadern undervisade själv sina döttrar i kristendom, latin, litteratur och astronomi. Kyrkoherdens fru och döttrar fick hjälpa till att ta hand om de fattiga. Under vintern 1867-1868 kom tiggare dagligen till prästgården för mat och övernattning.

Laura Fitinghoff debuterade som författare 1885 med ”En liten värld bland fjällen”, en bok om hennes barndomsminnen som hon en gång skrivit ner för sin dotter Rosa. Boken utgavs med illustrationer av Jenny Nyström och blev en framgång. Den betecknas också som den första moderna barnboken. Det var också den första norrländska barnboken. För romanen ”Vårluft” fick hon halva Iduns litteraturpris 1891.

Laura Fitinghoff skrev romaner, berättelser och barnböcker. Många av hennes böcker hämtar motiv från hennes uppväxt i ett norrländskt prästhem. Hon är ihågkommen för barnboken ”Barnen ifrån Frostmofjället” (1907), en stark skildring om sju föräldralösa barn som under nödåren i slutet av 1860-talet ensamma måste ta sig över fjäll och ödemark i sällskap med geten Gullspira. ”Barnen från Frostmofjället” har filmats flera gånger.

Laura Fitinghoff-sällskapet bildades 2008.
Läs mer hos Laura Fitinghoff-sällskapets hemsida

https://www.laurafitinghoffsallskapet.se/

 

LITTERATUR FRÅN LÄNET
Hela programserien sommaren 2024
1 juli – Nicke Sjödin
8 juli – Ludvig Nordström
9 juli – Alfhild Agrell
12 juli – Laura Fitinghoff

 

Tillgänglighet:
• Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.
• Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad.
• Programmet är utomhus. Vid regn hålls programmet inomhus i Prästgården.