När: Tisdag 9 juli kl 14.00-15.00
Var: Prästgårdens trädgård, Murberget friluftsmuseum, Härnösand

Det har blivit en sommartradition att träffa länets litterära sällskap på Murberget. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit och få inspiration till sommarläsning. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.

På tisdag 9 juli är det Alfhild Agrell-sällskapet som finns på plats. Rubrik för dagen är: ”Dråpliga scener ur Lovisa Petterqvists Jockmock”. Sällskapet kommer presentera några scener ur Lovisa Petterqvists (pseudonym för Alfrid) ”Hemma i Jockmock” där det bakom Jockmock egentligen döljer sig Härnösand. Sällskapet kommer även presentera ett projekt som de just nu arbetar med om att få de två dagboksromanerna av och om Lovisa Petterqvist utgivna på nytt på Atrium förlag.

Fri entré! Ingen föranmälan. Vid dåligt väder genomförs programmet inomhus i Prästgården.

 

Författaren Alfhild Agrell
I Sverige var Alfhild Agrell under 1880-talet en av de mest uppmärksammade och uppskattade dramatikerna, både av publik och av kritikerkår. Hon föddes i Härnösand 1849 och tillbringade där sin barndoms- och ungdomstid.

Alfhild Agrell debuterade 1881 med en enaktare och skrev under resten av samma decennium fem dramer, bland dem Räddad, Dömd och Ensam, samt ett folklustspel och ytterligare några enaktare. Pjäsen Räddad uppfördes på Kungliga Dramatiska teatern inte mindre än 26 gånger, många fler gånger än Strindbergs pjäser spelades under 1880-talet, och framfördes dessutom både i Göteborg, Köpenhamn, Berlin och London. Agrell tillhörde det så kallade moderna genombrottets författare, hon var radikal och förespråkade jämlikhet mellan könen. I sina dramer behandlade hon med stor dramaturgisk skicklighet kvinnors och mäns olika livsvillkor, tidens sexualmoral och ogifta mödrars situation.

Alfhild Agrell var länge oförtjänt undanskymd och bortglömd i den moderna litteraturhistorien, men har nu på tjugohundratalet åter väckts till liv och börjat återfå sin plats som en av de intressanta, viktiga och framsynta kvinnliga författarna och dramatikerna under det sena 1800-talet och 1900-talets början.

Alfhild Agrell-sällskapet, som har som uppgift att väcka, underhålla och utveckla intresset för Alfhild Agrells verk, bildades 2012 och har sin bas i Härnösand, Agrells födelsestad.

Lär mer hos Alfhild Agrell-sällskapet

https://www.alfhildagrell.se/

 

LITTERATUR FRÅN LÄNET
Hela programserien sommaren 2024
1 juli – Nicke Sjödin
8 juli – Ludvig Nordström
9 juli – Alfhild Agrell
12 juli – Laura Fitinghoff

 

Tillgänglighet:
• Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.
• Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad.
• Programmet är utomhus. Vid regn hålls programmet inomhus i Prästgården.