Onsdag 5 juli kl. 13.00

Plats: Prästgårdens trädgård.


Det har blivit en sommartradition med litteraturprogram på Murberget friluftsmuseum där länets litterära sällskap brukar medverka. I sommar är litteraturprogrammen förlagd till en temavecka, och där alla litteraturträffar sker under vecka 27 (3-9 juli). Programmen håller till utomhus i prästgårdens vackra trädgård. Vid regn flyttas programmet inomhus. Kom och få inspiration till sommarläsning. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.

Fri entré.

Onsdag 5 juli kl. 13.00 är det Laura Fitinghoff-sällskapet som finns på plats. Hervor Sjödin berättar om Laura och läser några utdrag ur hennes böcker samt från Hervors egen bok ”Vägen till  Frostmofjället”.

Författaren Laura Fitinghoff

Laura Fitinghoff växte upp som en av fem döttrar till kyrkoherden teologie doktor Bernhard Runsten och hans andra fru Ottilia Mathilda Catharina Löfwander. Hon hade också tre bröder, som dog i späd ålder.

Fadern undervisade själv sina döttrar i kristendom, latin, litteratur och astronomi. Kyrkoherdens fru och döttrar fick hjälpa till att ta hand om de fattiga. Under vintern 1867-1868 kom tiggare dagligen till prästgården för mat och övernattning.

Laura Fitinghoff debuterade som författare 1885 med ”En liten värld bland fjällen”, en bok om hennes barndomsminnen som hon en gång skrivit ner för sin dotter Rosa. Boken utgavs med illustrationer av Jenny Nyström och blev en framgång. För romanen Vårluft fick hon halva Iduns litteraturpris 1891.

Laura Fitinghoff skrev romaner, berättelser och barnböcker. Många av hennes böcker hämtar motiv från hennes uppväxt i ett norrländskt prästhem. Hon är ihågkommen för barnboken ”Barnen ifrån Frostmofjället” (1907), en sentimental skildring om sju föräldralösa barn som under nödåren i slutet av 1860-talet ensamma måste ta sig över fjäll och ödemark i sällskap med geten Gullspira. ”Barnen från Frostmofjället” har filmats flera gånger.

 

Laura Fitinghoff-sällskapet bildades 2008.

Läs mer hos Laura Fitinghoff-sällskapets hemsida

https://www.laurafitinghoffsallskapet.se/

 

Tillgänglighet:

Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.

Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad.

Programmet är utomhus. Vid regn hålls programmet inomhus i Prästgården.