OBS Evenemanget är tyvärr inställt lördag 8 juli kl. 13.00

Plats: Prästgårdens trädgård.


Det har blivit en sommartradition med litteraturprogram på Murberget friluftsmuseum där länets litterära sällskap brukar medverka. I sommar är litteraturprogrammen förlagd till en temavecka, och där alla litteraturträffar sker under vecka 27 (3-9 juli). Programmen håller till utomhus i prästgårdens vackra trädgård. Vid regn flyttas programmet inomhus. Kom och få inspiration till sommarläsning. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.

Fri entré.

Lördag 8 juli kl. 13.00 är det Birger Norman-sällskapet som finns på plats.


Författaren Birger Norman

Birger Norman föddes på ångermanländska Svanö, en bruksort mitt i träindustrins Ådalen, som första barnet i en sågverksarbetarfamilj. Han har själv antecknat: ”Född den 30 juli 1914. Det var den svarta veckan, veckan då första världskriget bröt ut. Min mor har berättat, hur hon låg och hörde mobiliseringsklockorna ringa.” I samma hus som Normans bodde även familjen Söderberg, vars dotter Eira (född 1911) blev ett av offren i Lunde 1931. Under tonåren varvades realskola med brädgårdsjobb. Han började nu sin skrivarbana. Från 1960 var Norman diktare på heltid.

Birger Norman blev känd dels som finstämd lyriker, dels som kultur- och samhällsdebattör på socialdemokratisk och kristen grund. Erfarenheterna från hembygden och det tidiga 30-talet kom att prägla honom och utgör på många sätt ett tema i hans författarskap. År 1976 kom ”Utanikring”, en diktsamling på ångermanländska. Den exempellösa framgång som den och den efterföljande ”Speleka” rönte bidrog starkt till en återupprättelse för dialekterna som språk. ”Ådalen 31” kom 1968 och blev ett av Normans mest uppskattade verk.

Birger Normansällskapet bildades 2004.

Läs mer på Birger Norman-sällskapets hemsida

www.birgernorman.se


Tillgänglighet:

Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.

Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad.

Programmet är utomhus. Vid regn hålls programmet inomhus i Prästgården.