Litteratur från länet sommaren 2020

Det har blivit en sommartradition att träffa länets litterära sällskap på Murberget. I sommar ses vi utomhus i prästgårdens vackra trädgård. Kom och få inspiration till sommarläsning. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit.  Programmet pågår kl 15.00-ca 17.00, sluttiden kan variera så var på plats kl 15.00. Fri entré. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.

 

Torsdag 6 augusti är det Ludvig Nordström- och Janne Vängman-sällskapen som finns på plats.

Författaren Ludvig Nordström
Ludvig Nordström föddes i ett borgarkvarter i Norrstan i Härnösand den 25 februari 1882.
Familjen hade det gott ställt, ja pappan var en av stadens rikaste personer fram till sin konkurs 1895; en händelse som kom att påverka sonen för all framtid, både på det personliga planet och i hans författarskap.

Ludvig Nordström var mycket mångsidig. Han författade romaner, noveller, dikter, essäer, debattskrifter, reportage, reseskildringar, en yrkesmonografi, en företagshistorik med mera – och drygt 500 tidnings- och tidskriftsartiklar i skilda ämnen. Utöver sitt författarskap var han en flitig akvarellmålare och tecknare.

I samband med sitt radioreportage ”Med Ludvig Nordström på husesyn” 1938, det som senare samma år sammanställdes till boken Lort-Sverige, blev Ludvig Nordström rikskändis. Det var många som ställde sig på ”Lort-Lubbes” sida, då han drog ut på härnadståg mot landsbygdssveriges dåliga boendestandard. Av andra kritiserades han hårt. Lubbes reportage fungerade i alla fall som en väckarklocka och resulterade i att en sanitär kampanj inleddes i landet.

Ludvig Nordström-sällskapet bildades den 25 februari 1992, på författarens 110:e födelsedag. Sällskapet har sitt säte i Härnösand, den stad som i Nordströms böcker kallas ”Öbacka”.
Läs mer på Ludvig Nordström-sällskapets hemsida
https://ludvignordstromsallskapet.se/

Janne Vängman och författaren Johan Sundström
Johan Rudolf Sundström föddes i Långseruds församling i Värmland den 20 oktober 1874. Familjen flyttade till Stigsjö, där fadern drev ett jordbruk i Risnäs och där fick Rudolf kontakt med det folkliv och de människor som han sedan kom att beskriva i sina böcker. Den första boken ”Ljuger gör jag inte, sa Janne Vängman”, kom ut 1934, efter det har han skrivit ”Tjo flöjt, sa Janne Vängman”, ”Tjosan käring”, ”Jag ä inte dö än, sa Janne Vängman”, ”Skål och tack, sa Janne Vängman” innan han avslutade med boken ”Slut i kapernaum, sa Janne Vängman”, 1940.

Hustrun Emmy Karolina, f. Mannberg, var på senare år den som skrev manuskripten efter diktamen, då han själv på grund av sviktande syn inte kunde skriva. Johan Rudolf Sundström avled sedan den 23:e januari, 1954.

Förebilden till Janne Vängman hette Johannes Vänglund (1858-1945). Han kämpade i små omständigheter den hårda kampen för brödfödan i en tid då marginalerna mellan svält och livets nödtorft var smala och man sällan orkade längre än till att skaffa sig det allra nödvändigaste. Vänglunds torp låg inte så långt ifrån Janne Vängman-sällskapets nuvarande torp. Johannes Vänglund var en färgstark och säregen människa. Hans språk var Mustigt, fullt av speciella ordvändningar och uttryck. Författaren JR Sundström som flyttat med sina föräldrar från Långserud i Värmland till Risnäs i Ångermanland kom tidigt i kontakt med Vänglund. Han följde gubbarna på nära håll i allt vad de gjorde. Många av de upplevelser han delade med de fattiga torparna kom sedan på pränt i Janne Vängman böckerna.
Läs mer på Janne Vängman-sällskapets hemsida
http://www.jannevangman.nu/

 

Med anledning av Corona-situationen hålls programmet utomhus. Tänk på att hålla avstånd, god handhygien samt inte närvara om du har förkylningssymptom. Vi behöver vara en trygg miljö för både medverkande och åhörare.

Kl 14.45 sänds en kort webb-intervju med de medverkande ut via museets hemsida och Youtube kanal. Så även du som inte har möjlighet att komma till Murberget kan vara med en stund.
Reservation för Coronakrisens eventuella påverkan i sommarprogrammet. Se aktuella uppdateringar på museets Facebook-sida.

 

LITTERATUR FRÅN LÄNET
Hela programserien sommarens 2020:

18 juni Lars Ahlin-sällskapet.
25 juni Birger Norman-sällskapet och Emil Hagström-sällskapet. Filmvisning i hörsalen.
2 juli Karl Östman-sällskapet.
9 juli Alfhild Agrell-sällskapet.
16 juli Pelle Molin-sällskapet. Filmvisning i hörsalen.
23 juli Laura Fitinghoff-sällskapet.
30 juli Olof Högberg-sällskapet
6 augusti Ludvig Nordström-sällskapet och Janne Vängman-sällskapet

Alla träffarna är i prästgårdens trädgård utom filmvisningarna 25 juni och 16 juli.