Det har blivit en sommartradition att träffa länets litterära sällskap på Murberget. I sommar ses vi utomhus i prästgårdens vackra trädgård. Kom och få inspiration till sommarläsning. Upptäck en för dig ny författare eller återupptäck en gammal favorit.  Programmet pågår mellan kl 15.00- 16.00. Fri entré. Länets litteratursällskap turas om med värdskapet.


Torsdag 8 juli kl 15.00-16.00

Torsdag 8 juli är det Albert Viksten-sällskapet som finns på plats.

Författaren Albert Viksten

Albert Viksten föddes i Graninge socken, Ångermanland. Hans far var skomakare och arrendator. Han fick en utbildning på Hola folkhögskola och arbetade senare som skogs- och järnvägsarbetare och sjöman, innan han blev journalist i Nya Norrland och Norrskensflamman. Han föreläste också inom Folkbildningsförbundet och gjorde vidsträckta resor. År 1924 gifte han sig med Lisa Brolin, och paret bosatte sig i Färila i Hälsingland. Familjen köpte 1939 ett torp vid sjön Ängratörn via en penninggåva. Den överlämnades på Albert Vikstens 50‐årsdag av flera av Sveriges främsta författare och konstnärer. Viksten tillbringade en stor del av sina sista tre decennier vid Ängratörn, som blev en mötesplats för kulturpersonligheter som Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Gustav Hedenvind-Eriksson och Rune Sigvard. Albert Viksten var far till Hans och Sven Viksten.

Hans böcker brukar inräknas bland arbetarlitteraturen. Romanerna handlade ofta om män i hård Norrlands- eller ishavsmiljö. Andra vanliga ämnen han ofta tog upp var djur och natur, och dessa beskrevs med sakkunskap och sympati. Han var också en tidig miljödebattör med ”Tankar vid en dödsdömd sjö” och ”Nybyggare i Barbarskogen”. Andra kända böcker av Albert Viksten är ”Eld och bröd”, ”Bäverbäcken” och ”Pälsjägarnas Paradis”. I boken ”Mitt paradis” sammanfattar Viksten sina tankar om sitt liv vid Ängratörn och om nödvändigheten av naturupplevelser för ett meningsfullt liv. Förutom allt detta har han även skrivit landskapssången Ångermanlandssången.

Läs mer om Albert Viksten:

http://www.albertviksten.se/

LITTERATUR FRÅN LÄNET

Hela programserien sommaren 2021

1 juli Emil Hagström-sällskapet

8 juli Albert Viksten-sällskapet

15 juli Nicke Sjödin (OBS! endast digitalt program, inget program på plats på Murberget)

22 juli Laura Fitinghoff-sällskapet

29 juli Olof Högberg-sällskapet

5 augusti Karl Östman-sällskapet

12 augusti Alfhild Agrell-sällskapet

19 augusti Janne Vängman- och Ludvig Nordström-sällskapen

Med anledning av Corona-situationen hålls programmet utomhus. Tänk på att hålla avstånd, god handhygien samt inte närvara om du har förkylningssymptom. Vi behöver vara en trygg miljö för både medverkande och åhörare.