Konsert: Unik 1700-talsmusik ur museets notsamling!
När: Lördag 12 oktober kl. 14.00
Var: Galleriet, 1 tr ner, Västernorrlands museum, Härnösand.
I Västernorrlands museums arkiv gömmer sig många fantastiska skatter, däribland musiknoter! Mestadels handskrivna kopior från 1700-talet. Musik som sannolikt har spelats av studenter vid Härnösands gymnasium en gång i tiden. När man tittar närmre på dessa noter så inser man att det inte är vilken musik som helst utan det är musik av dåtidens mest kända och populära tonsättare! Nu ligger dessa notskatter i arkivets mörker i väntan på att komma upp i ljuset igen, att spelas och att höras. Vid denna konsert framförs några pärlor ur samlingen, som kallas Läroverkssamlingen, musik som kanske aldrig tidigare framförts i modern tid. Välkommen att bli den första att höra denna musik klinga igen!
Entré: 200 kr. Betalas via swish på plats.
Skolungdom har fri entré.
Härnösands musiksällskaps abonnemangskort ger också fri entré. Läs mer här hur du köper abonnemangskortet. https://harnosandsmusiksallskap.se/
Ingen förhandsanmälan. Kom gärna i tid för att vara säker på att få plats.
Utställningarna i nedre plan på Västernorrlands museum kommer vara stängda under den tid som konserten pågår.
Tillgänglighet:
• Det finns handikapparkering.
• Det finns hiss.
• Toaletter finns i museets entréhall. Där finns det även tillgänglig toalett.
Samarr: Härnösands musiksällskap.
Medverkande:
”Ensemble Utile Dulci”
Rebecka Karlsson– barockviolin, ensembleledning
Ulrika Westerberg– barockviolin
Mirjam Pfeiffer– barockcello
Björn Gäfvert– cembalo
Ensemble Utile Dulci är en ensemble med huvudfokus på att leta upp och framföra musik ur svenska historiska notsamlingar från 16- och 1700-talen – musik som sällan eller kanske aldrig spelats i modern tid. Musiken framförs på ett tidstroget sätt och med tidstrogna instrument, dvs. instrument eller kopior av instrument från tiden. Sålunda bedriver ensemblen konstnärlig forskning där uppförandepraxis, källstudier och historiskt välinformerat spel står i centrum. Ensemblen har fått betydande uppmärksamhet för sin verksamhet och har sedan starten 2019 konserterat flitigt i olika sammanhang, såväl i Sverige som utomlands, bl. a kan nämnas konserter på Kreenholm i Narva, Estland, Riddarhuset i Stockholm, Guldfoajén på Kungliga operan i Stockholm, Athens Baroque Festival i Aten, Grekland och vid festivalen Baroque and Beyond i Nordmaling.
Rebecka Karlsson – barockviolin, ensembleledning
– bördig från Kristinehamn, har studerat violin för Karl-Ove Mannberg och Anna Lindal samt barockviolin för Ann Wallström vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt på Conservatorio di Musica G.B. Martini i Bologna, Italien, för maestro Carlo Ricci, och studerat barockviolin för professor Anton Steck vid Staatliche Hochschule für Musik i Trossingen, Tyskland. Förutom detta har Rebecka tagit mästarkurser för bl.a. Stefano Montanari och Rachel Podger. Nu är Rebecka verksam som frilansviolinist och pedagog, bosatt i Stockholm. Hon har spelat med ensembler som Hofkapelle München och Hassler Consort, och spelar regelbundet med bl.a. Drottningholmsteaterns orkester, Nordiska Kammarorkestern, Göteborg Baroque och Karlsson Barock. Sedan våren 2012 är Rebecka fast medlem i Drottningholms Barockensemble. Tillsammans med violasten Karin Ahnlund och cellisten Mirjam Pfeiffer har hon barockensemblen ”Frihet, barockt och systerskap” och hon är musikalisk ledare för Ensemble Utile Dulci och Ensemble Zellbell. Rebecka är också anlitad för olika solo- och konsertmästaruppdrag. Därtill Rebecka initierar och driver regelbundet projekt kring framförandet av historisk musik från olika bibliotek och arkiv, företrädesvis ur svenska historiska samlingar, med fokus på uppförandepraxis och konstnärlig forskning. Hon samarbetar ofta med musikvetare och musikforskare. Rebecka samarbetar också med dansmästaren Anna Löfgren och cembalisten Wilhelm Dahllöf kring historisk sällskapsdans samt arrangerar, producerar och medverkar ofta i olika event kring historisk musik, dans, konst och kultur.
Läroverkssamlingen
Läroverkssamlingen är ett notbibliotek skänkt av Härnösands gymnasium till länsmuseet under 1900-talets mitt. Samlingens äldre del är i sin tur en donation till gymnasiet när den nya gymnasiebyggnaden stod klar 1792. I donationen finns musik av över 100 kompositörer, de flesta av dem är kända som Antonio Vivaldi, Carlo Tessarini och Johann Helmich Roman men vissa av kompositörerna spelas sällan, många gånger för att den inte är spridd utan endast finns i handskrifter i ett begränsat antal samlingar och bibliotek i Europa.
Om du vill fördjupa dig ännu mer i Läroverkssamlingen så kan du delta i den workshop som Västernorrlands museum bjuder in till och som hålls dagen efter konserten. Under workshopen får du spela tillsammans med professionella barockmusiker med stor erfarenhet i att framföra barockens musik på ett tidstroget sätt, och även lära dig om musiken och om museets unika notsamling- den s.k. Läroverkssamlingen.
Anmäl dig senast 22 september. Mer info och anmälan hittar du här https://vnmuseum.se/events/workshop-kring-unik-musik/ .
När:
Lör 12 oktober 2024
14:00 - 15:00
Var:
Galleriet, 1 trappa ner, Västernorrlands museum, Härnösand