Lov på museet och programmet är sprängfyllt av roliga saker att göra för stora som små! Lyssna på tystnaden under en mörkervandring, måla gravljus, eller varför inte ta chansen att gå på en visning i våra spännande utställningar? Vi tjuvstartar redan på torsdagskvällen 26/10 med Mörkervandring.  

 

Programmet dag för dag på museet

Se detaljerad info nedan 

Torsdag 26/10 

Kl. 18.00 och 19.15 Mörkervandring (endast anmälda) 

Lördag 28/10 

Endast aktiviteter att göra på egen hand. 

Söndag 29/10  

Kl. 14.00-15.00 Historiequiz för hela familjen 

Måndag 30/10 

Museet stängt 

Tisdag 31/10 

Kl. 10.00-13.00 Konstkollo (endast för anmälda) 

Kl. 14.30-15.00 Familjevisning av Stora makter 

Kl. 18.00 och 19.15 Mörkervandring (endast anmälda) 

Onsdag 1/11 

Kl. 10.00-13.00 Konstkollo (endast för anmälda) 

Kl. 14.00- ca 15.30 Lovbio: Agatha – granndetektiven 

Torsdag 2/11 

Kl. 10.00-13.00 Konstkollo (endast för anmälda) 

Kl. 14.30-15.15 Forntidsresan- filmvisning och familjevisning 

Fredag 3/11 

Kl. 10.00-13.00 Konstkollo (endast för anmälda) 

Kl. 14.00-16.00 Måla gravljus i Kyrkkrogen 

 

Höstlovsaktiviteter 

 

Mörkervandring  

Torsdag 26/10 kl. 18.00 och 19.15 

Tisdag 31/10 kl. 18.00 och 19.15 

Vad var det för ljud? Rörde det sig där borta? Är det inte nåt som ligger där framme? Är det nån efter oss? Följ med på en spännande vandring bland mörka hus och hör på kusliga historier.   

Viktig info: Från 10 år och uppåt. Vandringen går i oländig terräng i mörker och tar ca 45 minuter. Kläder efter väder. Ficklampor undanbedes. Föranmälan till pedagogik@vnmuseum.se, meddela antal vuxna och barn, namn och telefon.   

I samarbete med Härnösands gymnasiums estetprogram.   

 

Historiequiz för hela familjen 

Söndag 29/10 kl. 14.00-15.00 

Testa dina kunskaper i en frågesport om historia för hela familjen. Tema: Sveriges historia. Delta gärna i lag, med föräldrar, mor-/farföräldrar eller med kompisar. Rekommenderat maxantal är 4 personer/lag, men det går att vara fler än så också om det blir nödvändigt. Det går även bra att delta ensam. Pris till vinnarna.   

Naturligtvis får man inte använda telefonen eller annan elektronisk utrustning under tävlingen.  

Det går bra att komma oanmäld, men anmäl gärna ditt lag i förväg via denna länk 

https://vnmuseum.se/historiequiz-familj/  

Plats: Kafé Murberget, 1 trappa upp  

 

Konstkollo 

Tisdag 31/10-fredag 3/11 kl. 10.00-13.00  

Gratis konstkollo för dig mellan 12-15 år. Kom och prova på airbrush, lär dig föra över bilder mellan olika material och gör en utställning tillsammans med konstnär Lisa Liljeström och museets pedagoger. Museet bjuder på fika. Föranmälan krävs, anmäl dig på konstkollo@vnmuseum.se.   

 

Familjevisning av Stora makter 

Tisdag 31/10 kl. 14.30  

Kungar och knektar, begravda hemligheter och något ulligt på havets botten. Allt detta och mer får ni höra om på familjevisning av utställningen Stora makter. Visningen tar ca 30 minuter. Samling i utställningen.   

 

Lovbio: Agatha – granndetektiven 

Onsdag 1/11 kl. 14.00- ca 15.30   

Tioåriga Agatha-Christine, A-C, gillar att vara ensam och älskar mysterier och deckarhistorier. Hon har nyss flyttat in i ett nytt hus och i ett källarförråd inreder hon en detektivbyrå. Det första fallet verkar vara enkelt, men det utvecklar sig till en mycket komplicerad historia. Huvudmisstänkt är en jämnårig kille som A-C stöter ihop med i närbutiken på hörnet. 

 

Produktion: Danmark/Sverige, 2017  

Regissör: Karla von Bengtson 

Speltid: 77 min  

Barntillåten  

Svenskt tal och text 

 

Forntidsresan- filmvisning och familjevisning 

Torsdag 2/11 kl. 14.30  

Följ med på en resa tillbaka till forntiden. Vi börjar med en exklusiv förhandsvisning av de två första avsnitten av serien ”Historien om Sverige med Farah”. Serien är en barnversion av SVT:s stora satsning på tv-serien ”Historien om Sverige”. Efter förhandsvisningen tittar vi på utställningen Forntidsresan. Hur kommer det sig att arabiska silvermynt hamnade i en vikingatida grav längs Ångermanälven? Och vad är det för mystiska stenföremål man hittat i Nordingrå? Film plus visning tar ca 45 minuter. Samling i hörsalen.   

 

Måla gravljus i Kyrkkrogen  

Fredag 3/11 kl. 14.00-16.00  

På allhelgona brukar man tända ljus för att minnas de som dött före oss. Man kan sätta dem på en grav eller utomhus hemma. På fredagen på höstlovet dekorerar vi gravljus som man kan tända för någon man saknar på lördagen. Elden sprakar och värmer i Kyrkkrogen medan vi gör ljusen fina för den vi saknar. Drop in.   

 

 

Aktiviteter att göra på egen hand 

 

Tipspromenad  

Testa dina kunskaper om olika hösttraditioner. Svara på frågorna tillsammans eller tävla mot varandra när ni går runt på museiområdet. Svarstalonger hämtas i receptionen.  

 

Historieagenterna 

IT-agenten jobbar på museet men verkar ha blivit alldeles förvirrad och behöver hjälp med att reda ut vad som är vad bland kablar och gamla apparater. Det är dags för historieagenterna att rycka in och hjälpa till!  

 

Aktiviteter på väsenstigen  

På väsenstigen får man höra om alla möjliga väsen som sägs leva mitt ibland oss. På vägen finns det olika uppdrag att göra. Hur många träd hinner du nudda på en minut egentligen? Här kan en mobiltelefon eller en klocka vara till hjälp.  

 

Aktivitetsboken forntidsresan 

Har du upplevt utställningen forntidsresan ordentligt? Ta en aktivitetsbok och se om du klarar ut allt i den. Älgen vill gärna hitta till sin gran och korsordet kommer inte lösa sig själv!  

 

Att göra hemifrån: 

 

Simstävling! 5/10–5/11  

Inred ett eller flera rum åt en historisk person från Västernorrland i datorspelet The Sims 4. Det finns tre personer att välja på. Skicka in ditt bidrag mellan 5 oktober och 5 november och var med i utlottningen där två bidrag vinner valfri The Sims 4-expansion eller ett presentkort i museibutiken! Mer information hittar du här  https://vnmuseum.se/barn-och-unga/simstavling/  

 

 

Välkommen till Västernorrlands museum under höstlovet!