Tid: Torsdag 30/11 kl. 17.30-19.45 

Plats: Hörsalen

 

Välkommen till en kväll om marinarkeologi, där du får veta mer om vårt kulturarv under vatten. Det blir föredrag och presentationer om marinarkeologi med bland annat Bo Ulfhjelm och Lennarth Högberg. Se nedan för kvällens program. 

 

17.30 Sandra Klingberg från Västernorrlands museum presenterar museets mediaguide om vatten. 

Med Västernorrlands museums mediaguide Kulturarvsresan tas du med ut i en värld av historia i Ångermanland. Med hjälp av din mobil upptäcker du berättelser från olika delar av Ångermanland på den plats där du är. Berättelserna är uppdelade utifrån teman, och ett av dem är vatten. I denna del av Kulturarvsresan, som presenteras denna kväll, kan du besöka platser där vattnet spelat en livsviktig roll för människornas överlevnad.  

 

17.50 Kulturmiljöspecialist Bo Ulfhielm håller föredrag om uppdatering av Maritima kunskapsunderlag. 

I föredraget berättas om arbetet med att förbättra kunskapsunderlaget för vrak och kulturmiljöer i havet, bland annat genom att information från sportdykare gjorts tillgänglig.  I projektet har också flera maritima fokusområden identifierats. Det är havsområden där det förekommer förtätningar med forn- och kulturlämningar under vatten och där lämningarna kan komplettera kulturmiljöer på land. Under detta pass får ni veta mer om vilka dessa områden är och vad de innehåller! 

 

18.30 Paus 

 

18.50 Marinarkeolog Lennarth Högberg håller föredrag om Ångermanälvens kulturarv under vatten. 

Under tre somrar karterades Ångermanälvens mynningsområde med Side Scan Sonar-utrustning i syfte att bland annat hitta fartygslämningar. Resultatet blev häpnadsväckande. Över trehundra vrak hittades, mestadels lämningar efter områdets omfattande industrihistoria. Under föredraget redovisas delar av resultatet med ett helt unikt foto- och filmmaterial. 

Kolla gärna in Lennarths webbsida dykfoto.se. Där finns även rapporterna från Ångermanälven och lite annat intressant. 

 

19.45 Slut 

 

 

Fri entré! Ingen föranmälan. 

 

Plats: Hörsalen 

 

Samarr: Länsstyrelsen Västernorrland 

 

Museet är kvällsöppet till kl. 20.00 denna kväll. Passa på att se museets utställningar och besök museibutiken under kvällen när du är här. Denna kväll har även museibutiken en butikskväll med många fina erbjudanden mellan kl. 18.00-20.00. Butiken berättar om utvalda produkter och anordnar en tävling med chans att vinna pris. Det bjuds på alkoholfri dryck 

och smarriga tilltugg. 

 

Välkommen till Västernorrlands museum denna torsdagskväll!