När: Söndag 19 februari kl. 14.00-14.30

Var: Utställningen Stora makter, Västernorrlands museum, Härnösand.


“Stora makter” är Västernorrlands museums nya utställning om perioden 1050 till 1680-tal. Antikvarie Jonas Byström berättar och visar delar av denna nya utställning. Den guidade visningen kommer att handla om reformationen, grundandet av städer och handel över havet. Följ med på en resa till Västernorrland för cirka 400 år sedan. Hur var det att leva i länet då?

Fri entré! Ingen föranmälan. Samling i utställningen, 1 trappa ned.


Utställningen Stora makter

“Stora makter” är Västernorrlands museums nya utställning om perioden 1050 till 1680-tal. Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner.

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder.

Berättelserna är många och de har i flera fall levt under en lång tid. Vissa är väl dokumenterade, andra mindre. Finns det bevis som går att se eller ta del av? Det korta svaret är för det mesta ja. Hur, berättas det mer om i utställningen.

I utställningen hittar du delarna Magins makt, Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt.

Läs mer om utställningen, klicka här >>


Tillgänglighet:
Handikapparkering finns utanför museientrén.
Hiss finns.
Visningen sker på svenska.
Guiden använder röstförstärkare.

Corona:
Än är inte pandemin helt över. Tänk på att visa fortsatt hänsyn, håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du känner dig förkyld.