Tid: Torsdag 2 november kl. 14.30  

Plats: Hörsalen, Västernorrlands museum

 

Lär dig mer om forntiden, genom att få en exklusiv förhandstitt på de två första avsnitten av serien ”Historien om Sverige med Farah”. Se avsnitten innan de sänds och publiceras på SVT. Efter filmvisningen blir det en familjevisning av museets utställning ”Forntidsresan” med museipedagog Lina Rosenqvist. Hur var det i Västernorrland under den tid som förhandsvisningen berättar om? Hur kommer det sig att arabiska silvermynt hamnade i en vikingatida grav längs Ångermanälven? Och vad är det för mystiska stenföremål man hittat i Nordingrå? Film plus visning tar ca 45 minuter. Samling i hörsalen.   

Fri entré. Ingen föranmälan. 

I samarbete med SVT. 

 

Serien ”Historien om Sverige med Farah” 

”Historien om Sverige med Farah” är ett historieprogram för barnen och hela familjen. Programledaren Farah Abadi visar spännande och fascinerande filmer om händelser och företeelser i vårt land plockade ur huvudserien ”Historien om Sverige”.  

I 10 avsnitt görs nedslag i den svenska historien – från när de allra första människorna kom till Sverige efter istiden ända fram till nutid. Sveriges historia är spännande, rolig och ganska ofta läskig och brutal. Historien om Sverige med Farah berättar utifrån barnens perspektiv och förklarar ibland komplicerade skeenden på ett enklare vis. Faktainnehållet är anpassat till barn från 6 år och uppåt.  

De två första avsnitten (de som kommer visas under förhandstitten) handlar om perioden 10 000 f kr – 500 e kr. Det vill säga Stenåldern och Metallernas tid. 

Avsnitt 1: Stenåldern (År 10 000 f kr – 1 700 f kr)  

”Historien om Sverige med Farah” börjar från början när de allra första människorna kommer hit. När inlandsisen smälter så kommer först djuren och sedan människorna. Vi får se hur människor lever, hur de bor, vad de äter och hur viktig hunden är för stenåldersfamiljerna. Vi får också se vilka faror som finns och hur de ser på livet efter döden.  

Avsnitt 2: Metallernas tid (År 1 700 f kr – 500 e kr)  

Nu är det metallernas tid i Sverige. I jakten på bronset söker sig människorna ut till andra delar i världen och möter andra kulturer och man lär sig nya saker. Verktyg och vapen blir starkare och bättre och handel med både varor och människor förändrar livet för människorna i norr. Det är på många sätt en våldsam tid och livet kunde både vara väldigt spännande men också farligt.  

Historien om Sverige med Farah har premiär söndag 5 november på SVT Play och SVT Barn. Samma dag startar också SVT:s storsatsning Historien om Sverige med berättaren Simon J Berger.  

 

Tillgänglighet: 

Hörsalen ligger i direkt anslutning till museets entréhall. 

Det finns hörslinga. 

Toaletter i entréhallen.  

Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna. 

Filmen och visningen sker på svenska.