När: Torsdag 1 februari kl. 18.00-19.30

Var: Hörsalen, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

På senare år har allt bättre DNA-analyser gett arkeologer och historiker nya, viktiga insikter. Bland annat har kunskaperna om den moderna människans och jordbrukets ursprung förbättrats. En rad historiska gåtor har kunnat lösas och för släktforskare har den nya tekniken inneburit en revolution. Nu kan du få veta mer om hur DNA-forskningen används och vilka möjligheter den ger.  

Peter Sjölund, den kände DNA-forskaren från Härnösand, berättar i ett föredrag om hur DNA-forskningen ser ut idag och vilka möjligheter som finns med den. Föredraget utgår från Peters senaste bok ”Alla är vi valloner” från 2023 (se presentation nedan). Det finns också möjlighet att köpa boken och få den signerad på plats. 

Fri entré! Ingen föranmälan. 

 

Peter Sjölund 

Peter Sjölund är bosatt utanför Härnösand och är Sveriges främste expert på dna-släktforskning. När det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping kunde klaras upp efter 16 långa år var det han som stod för genombrottet i utredningen. Genom att gå 200 år bakåt i tiden byggdes ett släktnät som ringade in mördaren. Boken Genombrottet (tillsammans med Anna Bodin) handlar om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet. Idag har Peter skapat ett helt team av experter, som hittar okända pappor med hjälp av dna. 

Peter Sjölund har även tidigare utkommit med flera böcker om släktforskning samt Svenskarna och deras fäder (tillsammans med Karin Bojs). 2023 kom senaste boken Alla är vi valloner ut. 

 

Alla är vi valloner 

Vem har inte fått höra att ”vår släkt härstammar från vallonerna”? Detta är den vanligaste släktmyten som florerar och den finns i nästan alla familjer med rötter i Sverige. Men få vet varför äldre släktingar – ofta inte utan en viss stolthet – berättar om vallonblodet som ska finnas i släkten. Mytbildningen tog fart i början av förra seklet och hade en mörk orsak i rasbiologernas kategoriska indelning av människor. 

Dna-släktforskaren Peter Sjölund skriver i den här boken om hur och varför släktmyter uppstått. Det blir nedslag i norra Sveriges glamourösa Buresläkt, Drottningätten på Tjörn och jämtländska Skankeätten, med påstådda kopplingar till vikingakungar på Isle of Man. I många av dessa släkter finns de som hårdnackat håller fast vid sedan länge motbevisade släkthistorier, allt för att inte förlora länken till en ”fin släkt”. 

Flera av de stora släktmyterna undersöks idag av sanningsjagande medborgarforskare, utrustade med ett mycket kraftfullt verktyg – dna. 

 

Tillgänglighet 

Hörsalen ligger i anslutning till museets entréhall. 

Hörslinga finns. 

Plats för rullstol finns, ta kontakt med receptionen så hjälper de dig. 

Tillgängliga toaletter finns i museets entréhall. 

Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna. 

 

Specifik information:   

Ingen föranmälan. 

Fri entré.