Tid: Onsdag 8 november, 18.00-19.00

Plats: Hörsalen, Västernorrlands museum

 

Kom och lyssna på ett spännande föredrag med Karin Bojs, författare och vetenskapsjournalist! Hon berättar om forntidens befolkning med utgångspunkt ur hennes böcker ”Europas mödrar”, ”Svenskarna och deras fäder” och ”Min europeiska familj”. Karins böcker har via släktforskning och aktuell DNA-forskning presenterat en ny bild av Sveriges historia. Hur har Sverige och Europa fått sin befolkning? Hur har vandringsmönstren sett ut, och hur har de skilt sig åt för Europas fäder och mödrar? En hel del faktiskt har det visat sig. Ta reda på hur genom att komma till detta föredrag och få reda på vad den allra senaste vetenskapen kan säga om ämnet.  

Fri entré! Ingen föranmälan. 

 

Kafé Murberget är stängt men enklare fika finns att köpa i entrén. Betalas endast med Swish. Museet är öppet till kl 20.00. 

 

Om du vill veta mer om forntiden och få större fördjupning i hur forntidens människor levde, så kan ni kolla in SVT:s storsatsning på Sveriges historia genom serien ”Historien om Sverige”. Serien har premiär 5 november och de första avsnitten handlar just om forntiden. Dessutom rekommenderas ett besök i museets utställning ”Forntidsresan” där du kan lära dig mer om och uppleva hur forntiden var i Västernorrland!

Är du upptagen just på onsdagen 8 november, så framträder Karin Bojs även i Kramfors 9 november och i Näsåker 10 november. 

 

Karin Bojs 

Karin Bojs är författare och vetenskapsjournalist. Under många år var hon chef för vetenskapsredaktionen på Dagens Nyheter, där hon fortfarande skriver regelbundna krönikor. Hon är hedersdoktor vid Stockholms universitet och har fått en rad stora priser för sitt arbete. År 1994 startade Karin den svenska sektionen av Reportrar utan gränser, en internationell organisation som verkar för pressfrihet. ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren” belönades med Augustpriset år 2015 och har översatts till 16 språk. Även uppföljaren ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren” och ”Europas mödrar – de senaste 43 000 åren” har sålt i stora upplagor och belönats med priser och utmärkelser.  

Karin Bojs är bokad via Författarcentrum. 

 

Tillgänglighet 

Hörsalen ligger i anslutning till museets entréhall. 

Hörslinga finns. 

Plats för rullstol finns, ta kontakt med receptionen så hjälper de dig. 

Programmet är ca 1 timme långt utan paus. 

Tillgängliga toaletter finns i museets entréhall. 

Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna. 

 

Museet har extraöppet denna onsdag. Kafé Murberget kommer vara stängt, men det serveras fika i Entrén.