När: Söndag 18 februari kl. 14.00-14.30

Var: Hörsalen, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

Dokumentärfilmaren Johan Palmgren har porträtterat personer som överlevt Förintelsen och deras anhöriga. I samband med sista dagen för utställningen Det tysta arvet på Västernorrlands museum, visas tre av dessa filmer. I dessa tre filmer möter vi människor som själva upplevt eller har anhöriga som upplevt den romska Förintelsen. Vi får här möta Teodor Mutto, som tillsammans med sin familj kom till Sverige 1966 och har svårt för att berätta om kriget. Vi möter också Fred Taikon som berättar om Sofia Taikon, hans ingifta faster, som överlevt koncentrations- och förintelseläger i Nazityskland men förlorat alla i sin släkt. Dessutom berättar Berith Kalander om sin mor Hanna som var en av två unga romska flickor som överlevde Auschwitz och så småningom kom till Sverige med räddningsaktionen Vita bussarna. Beriths son Mattias känner att han vill föra sin mormors berättelse vidare. 

Kom och ta del av intressanta berättelser från denna ohyggliga del av vår historia. Efter filmerna finns det möjlighet att gå till utställningen för att titta på den och reflektera tillsammans. 

Filmerna visas med stöd av Forum för levande historia. 

Fri entré! Ingen föranmälan. 

 

Det tysta arvet 

16 januari – 18 februari i Galleriet, 1 trappa ner 

I den digitala utställningen Det tysta arvet, berättar överlevande, barn och barnbarn till överlevande för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.  

De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget. 

 

Utställningen visas i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari samt projektet Romskt kulturarv i Västernorrland. 

Utställningen är producerad av Forum för levande historia i samarbete med Göteborgs stad. 

 

Tillgänglighet 

Hörsalen ligger i anslutning till museets entréhall. 

Hörslinga finns. 

Filmerna visas på originalspråk med svensk text. 

Plats för rullstol finns, ta kontakt med receptionen så hjälper de dig. 

Tillgängliga toaletter finns i museets entréhall. 

Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna.