När: Torsdag 4 april kl. 18.00 – 19.45
Var: Hörsalen, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

Kom och se högkvalitativ svensk film med koppling till Internationella Romadagen. 4 april har museet kvällsöppet och då visas ”Sophelikoptern” från 2016. En underfundig, stilsäker och mycket underhållande roadmovie, som till större delen sker med romani som språk och har romer i fokus. Filmvisningen är en del i uppmärksammandet av romernas internationella dag som infaller 8 april. Sophelikoptern vann en guldbagge för bästa originalmusik och var nominerad i kategorierna bästa film, bästa foto och bästa kvinnliga huvudroll (Jessica Szoppe) vid Guldbaggegalan 2017. 

 

Sophelikoptern
En gigantisk container lossnar från en helikopter med ett fruktansvärt brak. Samtidigt vaknar en gammal romsk kvinna med en enorm saknad efter sin gamla väggklocka. Klockan har varit hos urmakaren i över ett år. Nu måste den hem. Hon ringer ett barnbarn som lovar att ta hem klockan. En 103 mil lång resa genom Sverige kan börja. 

Jonas Selberg Augustsén (f.1974)  har de senaste åren utvecklats till en av Sveriges mest intressanta regissörer. På ett högst egensinnigt och humoristiskt sätt berättar han historier om människor och platser som tycks befinna sig i ett gränsland. Han har en sällsynt förmåga att extrahera existentiella frågor ur de mest vardagliga situationer och få till underhållande tänkvärdheter. Han har skrivit manus till och regisserat kortfilmerna Kalven & friheten (2006) och Processen (2007), den uppmärksammade långfilmsdokumentären Trädälskaren (2008), Höstmannen (2010), som vann novellfilmspriset på Göteborgs Filmfestival och en rad priser på utländska filmfestivaler, bland annat i Melbourne, Locarno, Warszawa, Tallinn och Murmansk, och kortfilmen Myrlandet (2011).  

Jonas tilldelades Bo Widerberg-stipendiet 2007 med motiveringen att han på sitt alldeles egna sätt lever upp till Widerbergs motto ’liv till varje pris’. Sophelikoptern är den tredje filmen i en planerad serie om fem – där Höstmannen och Myrlandet är de första – där det talade språket är ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. 

 

År: 2016
Längd: 100 minuter
Språk: Romani
Textat på svenska
Regi: Jonas Selberg Augustsén
Skådespelare: Christopher Burjanski, Daniel Szoppe, Jessica Szoppe, Singoalla Millon
Producent: Andreas Emanuelsson
Manus: Jonas Selberg Augustsén 

Fri entré. Ingen föranmälan. 

Ta gärna en fika på Kafé Murberget i samband med ditt besök. Museet är öppet till kl. 20.00 denna kväll.  

 

Filmen visas med stöd av TriArt Film. 

TriArt tycker 
Här finns visserligen drag av både Jarmusch och Kaurismäki, men Sophelikoptern är något helt eget. Med lakonisk humor och ett hisnande vackert foto tar Sophelikoptern oss med på en resa genom Sverige som vi aldrig har sett det förut. Jonas Selberg Augustsén har helt enkelt gjort en av de senaste årens mest spännande långfilmsdebuter! 

”Missade ni en av 10-talets allra bästa svenska filmer? Då ska ni ägna 100 minuter av helgen åt att kliva in i ett helt eget filmuniversum signerat Jonas Selberg Augustsén. Med lakonisk humor och bländande vackert foto vecklar en till synes enkel roadtrip genom Sverige ut sig till en mångfacetterad fresk över samtiden, över människans längtan och saknad – och hur man på bästa sätt lurar en fartkamera.”
– Jan Arndorff 

 

Tillgänglighet
• Visas med romani som språk med svenska undertexter.
• Filmen är 100 minuter lång, ingen paus.
• Plats för rullstol finns. Ta kontakt med receptionen så hjälper de dig.
• Hörslinga finns.
• Toaletter finns på museets entréplan. Toaletterna är tillgängliga.