Följ med på familjevisning av nya utställningen Stora Makter! Lär dig mer om tiden mellan 1050-1680, och hur det vara att leva då.

Visningen tar ca 30 minuter. Samling vid utställningen, 1 trappa ner och längst in åt vänster.

Utställningen Stora makter
“Stora makter” är Västernorrlands museums nya utställning om perioden 1050 till 1680-tal. Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner.

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder.

Berättelserna är många och de har i flera fall levt under en lång tid. Vissa är väl dokumenterade, andra mindre. Finns det bevis som går att se eller ta del av? Det korta svaret är för det mesta ja. Hur, berättas det mer om i utställningen.

I utställningen hittar du delarna Magins makt, Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt.

Tillgänglighet

Hiss finns

Plats för rullstolar finns

Det finns bärbara stolar att ta med sig under visningen