Måndag 10 april kl. 10.00-16.00 

Fritidsbåtsmuseet öppnar för första gången 2023 på annandagpåsk 10 april kl. 10.00-16.00 i samband med att kryssningsbåten från Viking Line besöker Härnösand.

Välkommen att titta på utställningarna om fritidsbåtar, motorer och sjömanstatueringar, och ta del av livet på sjön i den svenska kulturhistorien. Drömmen om livet ombord på en egen skuta.  

Det finns också flera barnaktiviteter att sysselsätta sig med, så passa på att spendera en dag på Fritidsbåtsmuseet.

Prova slå knopar, vilket är viktig kunskap när man ska förtöja en båt. Aktiviteten passar både stora och små. Ni kan också berätta om ert båtminne genom att rita eller skriva det. Det kan vara en dag på sjön eller något annat minne du kommer ihåg när du varit på en båt. 
När ni går runt i utställningarna kan ni också ta med en båtbingobricka, där ni försöker pricka in alla båtar eller detaljer från museet som finns på er bricka.  
Det går också att gå en tipspromenad med maritimt tema i Fritidsbåtsmuseet.  

Ta gärna kontakt med museets personal om ni har frågor eller funderingar kring aktiviteter eller de båtar ni ser. Välkommen till Fritidsbåtsmuseet! Fri entré.

 
Fritidsbåtsmuseet 
På Fritidsbåtsmuseet kan du vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Men förstås många andra båtar som vittnar om fritidsbåtsliv.  

Fritidsbåtsmuseet har även en fin samling med både inombords och utombordsmotorer. Samlingen kommer i huvudsak från Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar, med kompletteringar från Sjöhistoriska museets samlingar och privata donationer. Motorerna ger en god inblick i utvecklingen under 1900-talet och består av ca ett 80-tal motorer. 

På museet visas även utställningen ”Tro, Hopp & Kärlek”. Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung. 

Huvudmän för museet är Sjöhistoriska museet, Härnösands kommun och Västernorrlands museum. 

 
Hitta till museet: 
Fritidsbåtsmuseet ligger i det klassiska Tobaksmonopolet i Härnösand, tio minuters promenad norrut från Härnösands centrum, längs Skeppsbrons gästhamn. 
Adress: Fiskaregatan 6, 871 33 Härnösand 

 Tillgänglighet 

  • Parkering finns längs gatan utanför museet. Handikapparkering finns. 
  • Hiss finns i entréhallen. 
  • Toaletter finns en trappa upp, på andra våningen. Hiss finns. Rullstolsanpassad. Automatisk rörelsekänslig belysning på toaletten.