I samband med att kryssningsbåten Viking Line besöker Härnösand 16/5 håller Fritidsbåtsmuseet extraöppet kl. 10.00-16.00. Passa på att ta del av svensk kulturhistoria och drömmen om livet på sjön över ett helt sekel.

På Fritidsbåtsmuseet kan du vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Lunkentuss har en makalös historia. Hon är känd både för sin jordenruntsegling 1962-65 och för den pionjäranda och envishet hennes ägare har visat. Amfibie Bris av Sven Yrvind som är Sveriges mesta långfärdsseglare, är en av de största båtar han har ritat och byggt. Hon byggdes för en resa över Nordatlanten på 1980-talet.

På museet visas även utställningen ”Tro, Hopp & Kärlek”. Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Välkommen till Fritidsbåtsmuseet!


Hitta till museet

Fritidsbåtsmuseet ligger i det klassiska Tobaksmonopolet i Härnösand. Tio minuters promenad norrut från Härnösands centrum, längs Skeppsbrons gästhamn.

Adress: Fiskaregatan 6, 871 33 Härnösand

Länk till Google Maps >>


Tillgänglighet:

·         Parkering finns längs gatan utanför museet. Handikapparkering finns.

·         Hiss finns i entréhallen.

·         Toaletter finns en trappa upp, på andra våningen. Hiss finns. Rullstolsanpassad. Automatisk rörelsekänslig belysning på toaletten.

Corona/covid-19:

Det finns inte längre några restriktioner men vi ber er fortsatt att visa hänsyn, hålla avstånd, tänka på handhygienen och stanna hemma om ni är sjuka. Museet behöver vara en trygg miljö för alla besökare och medverkande.