När: Måndag 15 maj klockan 10.00-16.00.

Plats: Fritidsbåtsmuseet, Fiskaregatan 6, Härnösand (Gamla Tobaks).

Motorutställning på Fritidsbåtsmuseet.

Fritidsbåtsmuseet håller extraöppet kl. 10.00-16.00 i samband med kryssningsbåten Viking Lines besök i Härnösand. Välkommen att se utställningarna om fritidsbåtar, motorer och sjömanstatueringar, och ta del av livet på sjön i den svenska kulturhistorien. Drömmen om livet ombord på den egna skutan.

Det finns också flera barnaktiviteter på museet, så passa på att ta med hela familjen till Fritidsbåtsmuseet. Välkommen att prova på att slå knopar i museets knopverkstad eller berätta om ert båtminne genom att rita eller skriva det. Samtidigt som ni går i utställningarna kan ni också ta med er en båtbingobricka, där ni ska försöka pricka in alla båtar eller detaljer från museet som finns på er bricka. Det går också att gå en Tipspromenad med maritimt tema som går runt hela Fritidsbåtsmuseet.

Ta gärna kontakt med museets personal om ni har frågor eller funderingar kring aktiviteter eller de båtar ni ser. Välkommen med ditt besök på Fritidsbåtsmuseet!

Fritidsbåtsmuseet

På Fritidsbåtsmuseet kan du vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Men förstås många andra båtar som vittnar om fritidsbåtsliv.

Fritidsbåtsmuseet har även en fin samling med både inombords och utombordsmotorer. Samlingen kommer i huvudsak från Museiföreningen Sveriges fritidsbåtar, med kompletteringar från Sjöhistoriska museets samlingar och privata donationer. Motorerna ger en god inblick i utvecklingen under 1900-talet och består av ca ett 80-tal motorer.

På museet visas även utställningen ”Tro, Hopp & Kärlek”. Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Huvudmän för museet är Sjöhistoriska museet, Härnösands kommun och Västernorrlands museum.

Välkommen till Fritidsbåtsmuseet! Fri entré!

Hitta till museet:

Fritidsbåtsmuseet ligger i det klassiska Tobaksmonopolet i Härnösand. Tio minuters promenad norrut från Härnösands centrum, längs Skeppsbrons gästhamn.

Adress: Fiskaregatan 6, 871 33 Härnösand