När: 25 mars klockan 13.00-14.00

Var: Tornrummet, Apotekshuset i Sollefteå.

Fri entré. Ingen föranmälan behövs.


I samband med utställningen ”Bilder av Viktor Lundgren (1930-1940)” på Apotekshuset i Sollefteå samtalar Jonas Byström, antikvarie på Västernorrlands museum med Björn Grankvist, f.d. fotograf på Västernorrlands museum om Viktor Lundgren. Samtalet sker i Tornrummet i  Apotekshuset i Sollefteå kl. 13.00 lördagen 25 mars.  

Viktor Lundgren (1884-1967) var den naturälskande fröförsäljaren som reste Sverige runt med kameran i hand. Med Svenska Turistföreningen som uppdragsgivare blev hans idealiserande och naturlyriska fotografier en del av bilden av Sverige under 1930- och 40-talet. Välkommen till detta samtal för att få veta mer om denna fascinerande person, och om hans betydelse för fotografin då och nu. Möjlighet att komma med frågor och egna inspel finns också under och efter samtalet. 

Apotekshuset är öppet kl. 11.00-15.00 denna dag så det finns möjlighet att se utställningen och de andra av Apotekshusets utställningar i samband med besöket.  

 Om utställningen och Viktor Lundgren 

Utställningen ”Bilder av Viktor Lundgren”, består av hand-kolorerade bilder som visar hur han såg på världen runt om sig under 1930- och 40-talen. 

Viktor Lundgren (1884-1967) var trädgårdsdirektören i Härnösand som fick hederstiteln ”Norrlands blomsterkung”. Han var även en uppskattad föredragshållare och en mycket omtyckt fotograf. Med Svenska Turistföreningen som uppdragsgivare blev hans idealiserande och naturlyriska fotografier en del av bilden av Sverige under 1930- och 40-talet. I dag utgör Lundgrens omfattande arkiv ett viktigt tidsdokument som både visar på hans eget subjektiva perspektiv, men även reflekterar dåtidens värderingar i en vidare bemärkelse. 

Lundgrens enorma produktion genom 50 år av bild- och filmskapande har genererat en fantastisk bildskatt som skänktes till Västernorrlands museum på 1970-talet och omfattade cirka 100 000 bilder och ett 10-tal filmer. Samlingen har och håller på att digitaliseras. I dag finns cirka 25 000 bilder på digitaltmuseum.se tillgängligt för alla som är nyfikna på att se mer av Viktor Lundgrens bildvärld. 

Plats: Tornrummet, Apotekshuset konst & kultur, Sollefteå 

Fri entré. Ingen föranmälan. 

Samarr: Apotekshuset konst & kultur  

Tillgänglighet 

Apotekshuset – konst och kultur vill vara tillgängligt för alla och jobbar med att förbättra tillgängligheten. Detta kan för närvarande erbjudas.  

  • Färdtjänst och taxi kan stanna vid huvudentrén. 
  • Huvudentré med ramp och dörröppnare. 
  • Hiss mellan våningsplanen. 
  • Anpassade toaletter på båda våningarna. 
  • Toalett med skötbord. 
  • Toalett för besökare med nedsatt rörelseförmåga. 
  • Ledarhundar och servicehundar är välkomna. 
  • Låga trösklar.

Vid frågor kontakta personal. 

 

Apotekshuset Konst & Kultur i Sollefteå

Hemsida www.solleftea.se/uppleva–gora/kultur/apotekshuset-konst–kultur 

Facebook https://www.facebook.com/apotekshuset 

Instagram https://www.instagram.com/apotekshus1/ 

 

Utställningssidan vnmuseum.se/utstallningar-2/bilder-av-viktor-lundgren-1930-1940/  

Digitalt museum http://digitaltmuseum.se