När: Dagligen 19/6-17/8 kl. 14.00-14.30

Var: Samling vid Prästgårdens trädgård, Murberget friluftsmuseum, Härnösand 

  

Under perioden 19 juni-17 augusti kan du vara med på en daglig tur till djuren på friluftsmuseet och se när kaninerna och fåren får mat.   

Sommarens djur på friluftsmuseet 

I sommar under friluftsmuseets öppetsäsong 17 juni-18 augusti finns det får, höns och kaniner på friluftsmuseet. Fåren håller till i sin hage, som kan vara på olika ställen på friluftsmuseet, beroende på tillgången till bete. Prata med museets personal, eller kontakta museets reception, för att få veta var de är den dag du kommer på besök. Fåren är av blandrasen svensk finull x texel. Finullsfåret är en svensk lantras, vilket innebär att det anpassats till vårt klimat under lång tid. De tål vinter och kyla bra, och lammen växer till sig på enbart bete. Texel är den mest populära faderrasen inom svensk lammproduktion. En lugn och lätthanterlig ras som är lätt att stängsla in. 

Kaninerna är av rasen Gotlandskanin, en rest av den gamla svenska lantraskaninen. En livlig och nyfiken kaninras som ofta visar stort intresse för sin omgivning. Under sommaren kan du träffa de två kaninhonorna Hedda och Blåbär och deras ungar som håller till i kaninburen vid prästgårdens trädgård. Läs mer om Gotlandskaninen och bevarandearbetet för rasen här https://www.gotlandskaninen.se/   

Hönsen håller till runt hönshuset som ligger på baksidan av skolan från Gideå. Hönsen är av raserna svensk Hedemora och vit franska Brügge. Det finns även några bruna Lohman höns, en tam och lugn ras som lägger många ägg. Hedemorahönan är en mycket gammal svensk lantras. Hedemorahönsen utmärker sig också genom sin täta och extra dunrika fjäderdräkt, egenskaper som man tror kan vara en anpassning till vårt nordiska och jämförelsevis kallare klimat. 

 

Tillgänglighet 

Programmet sker utomhus. 

Det blir en vandring på max 200 meter. 

Vandringen går på jämn terräng, och är tillgänglig för rullstol, rullator och permobil. 

Sittplatser kan inte garanteras. Det går bra att ta med sig egen fällstol eller liknande. 

Matningsturen tar ca 30 minuter. 

Programmet sker på svenska i första hand.