Onsdag 10/3 kl 18.00-19.00

Var: Digitalt på Zoom. Anmäl dig på: https://zoom.us/meeting/register/tJcodeqgrzgsH9x0ujmsYMbwTDgeq6YzBYle

Läs mer om digitala bokklubben här >>

En kvinna står lutad mot ett träd. En grön skog i bakgrunden.

Kerstin Ekman. Copyright/fotograf: Bodil Bergqvist

 

Denna gång diskuterar vi Kerstin Ekmans roman Rövarna i Skuleskogen från 1988.

Kerstin Ekman, född 1933, valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Hennes rika berättarkonst har gjort henne till en av våra mest lästa svenska 1900-talsförfattare och hon har erhållit ett flertal stora litterära priser.

Rövarna i Skuleskogen 

Han heter Skord och kommer från skogen. Han dras till människorna som han beundrar för deras förmåga att stänga ute regnet och stänga in elden. Det är på 1300-talet han gör deras bekantskap. Femhundra år senare har han varit rövare, guldmakare, charlatan. Lärt sig tala flytande latin, umgåtts med lärda män och förfallna existenser, träffat herrgårdsfröknar och pigor. Han har mött Xenia och genom henne lärt känna kärleken, blivit allt mindre troll och alltmer människa …

Läs mer: Albert Bonniers förlag: Kerstin Ekman – Rövarna i Skuleskogen

Praktisk information:

Läs gärna böckerna innan diskussionsträffen. Du behöver få tag på boken på egen hand. Besök ditt lokala bibliotek eller köp boken på antikvariat, bokhandel eller ljudbokstjänst. Lista på länkar till bibliotek i länet samt vanliga bokhandlare och ljudbokstjänster på nätet ser du längst ned.

Resterande böcker och tillfällen fr.o.m. hösten 2021 uppdateras under våren.

Utställningen Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland

Utställningen Att fånga en plats- berättelser från Västernorrland finns på Västernorrlands museum fram till februari 2022. Utställningen handlar om att utforska berättelser, och berättelsernas betydelse för plats och identitet.

Ett sätt att utforska berättelser är genom litteraturen. Med litteraturen kan vi ta oss till andra världar och andras perspektiv och sätt att se världen. Litteraturen tar oss också med till olika platser och tidsperioder, med sina särskilda kännetecken och karaktärer. Därmed är litteraturen ett utmärkt sätt att analysera och utforska berättelser från olika perspektiv och på en mängd olika sätt.

I samband med utställningen, genomför Västernorrlands museum en digital bokklubb, där du tillsammans med andra kan diskutera böcker från och om Västernorrland. Var med och diskutera hur litteraturen har beskrivit Västernorrland och vilka berättelser om Västernorrland som finns i litteraturen. Upptäck nya sätt att se på författare och böcker som du känner till och lär dig om nya böcker och författare som du inte känt till sen förut. Ta del av andras upplevelser av det du läst och dela med dig av dina egna upplevelser.

 

Kommande tillfällen och böcker som diskuteras i den digitala bokklubben.

Här är vårens tillfällen och böcker som diskuteras. Alla diskussionsträffar sker på onsdagar kl 18.00.

7/4 Kristina Sandberg: Att föda ett barn (2011)

5/5 Karl Östman: Den breda vägen (1923)

2/6 Mats Jonsson: Nya Norrland (2017)