Under sommaren visar vi filmer i Boxen som handlar om livet mellan det analoga och det digitala. Hur påverkas människor, natur, djur, klimat, kultur och samhälle av de alltmer porösa gränserna mellan livet online och den verklighet vi vaknar och somnar till varje dag?  

 

Blaise Kirschner 

UNICA, 2022
HD, audio
Längd 36 minuter 

 

Filmen UNICA är uppkallad efter författaren och konstnären Unica Zürn (1916 – 1970), som skrev och illustrerade boken House of Illnesses (1958). I filmen fungerar Zürn som ett filter genom vilket betraktaren kan reflektera över de nya livsformer som kan uppstå i samspelet mellan olika organismer och teknologier. 

Huvudpersonerna i UNICA, en konstnär och en motion-capture-artist, befinner sig i skuggan av en stundande katastrof. Motion capture-teknik används ofta för att göra datorspel eller animerade filmer. Genom att visa tekniken bakom de förföriska bilder vi är vana vid, stimulerar konstnären Blaise Kirschner vår egen förmåga till att skapa virtuella världar med hjälp av fantasin.   

  

Delar av filmen spelades in på Teufelsberg, en kulle i utkanten av Berlin som byggdes av material från ruinerna efter andra världskriget. UNICA vill uppmärksamma betraktaren på historiskt och pågående våld, och människans möjligheter att göra andra sorters val. 

  

Om konstnären 

Blaise Kirschner (de/dem) arbetar främst med rörlig bild. Konstverken refererar ofta till historia, berättad från den enskilda människans perspektiv. Genom att använda sig av populära genrer och spekulativ fiktion undersöker Kirschner hur människans fantasier och rädslor om socio-politisk, teknisk och ekologisk utveckling kodas och kommuniceras i kulturen.  

  

Kirschners verk har visats flitigt internationellt. De vann det prestigefyllda Jarman Award 2011 och har bland annat presenterats på Berlinale, BFI London Film Festival och International Short Film Festival Oberhausen. Filmerna distribueras av LUX och finns även i BFI Artists’ Moving Image Collection, Arsenal Institut für Film- und Videokunst, samt i privata samlingar. 

  

Blaise Kirschner är för närvarande professor i fri konst med inriktning på rörlig bild vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.