Kliv in och upplev konstfilmer som belyser kulturarv och arkiv på ett lite annorlunda och personligt sätt. Höstens tre filmer berättar dokumentära historier genom en blandning av arkivmaterial och nya, poetiska bilder. 

Varje månad visas en ny film, så det finns all anledning att besöka oss ofta. 

 

The Alluvials, 2023 

The Alluvials är ett videoverk och dataspel som utforskar den politiska bakgrunden till torka och vattenbrist i en framtida version av Los Angeles. Berättelsen förs fram av olika icke-mänskliga röster. Vi får bland annat möta Los Angelesfloden, en skogsbrand, en 400 år gammal platan som heter El Aliso och spöket från ett bergslejon. 

I filmens olika kapitel visar konstnären på samspelet mellan mänskligt konstruerade ekosystem och naturresursmarknaden som tillsammans definierar stadens framtid. Historien berättas genom specialbyggda spelmiljöer, ”moddade” versioner av den fiktiva staden Los Santos från dataspelet Grand Theft Auto 5, 3D-skanningar gjorda av drönare och Ai-genererade ”hallucinationer” av historiska bilder av floden kombinerade med befintliga förslag till dess ombyggnad.  

The Alluvials undersöker framtidens vattensystem genom att titta på regionens historia. Genom att erkänna ursprungsbefolkningens relationer till vatten, särskilt Tongva-folket och deras förståelse av floden som satt i ständig förändring, understryker filmen idén om att naturen är ett intelligent system, en teknologi i sin egen rätt.  

 

Om konstnären 

Alice Bucknell är konstnär och författare baserad i Los Angeles. I sin konstnärliga praktik skapar hen filmiska universum inom spelvärldar och utforskar de emotionella dimensionerna av dataspel för att förstå komplexa system, relationer och olika typer av kunskap. Bucknell har ställt ut internationellt på bland annat Ars Electronica, Arcade Seoul, den 18:e arkitekturbiennalen i Venedig, Grey Area i San Francisco, Singapore Art Museum och Serpentine i London. 

 

Alice Bucknell 

“The Alluvials”, 2023 

1-kanal, 4k video 

Längd 38 minuter