Lagom till att mörkret lägger sig som en mjuk filt över tillvaron lanserar vi ett nytt koncept på Västernorrlands museum – Boxen. I anslutning till de historiska basutställningarna visar vi ett höstprogram med konstfilmer som belyser kulturarv, arkiv och museisamlingar på ett lite annorlunda sätt. Med en ny film varje månad finns det all anledning att besöka oss ofta. Filmerna visas hela dagarna så man behöver inte passa någon särskild tid.  

Just nu visas Scented rooms av Shauheen Daneshfar.

Under Irans islamiska revolution 1979 och åren därefter, sattes ett stort antal biografer och teatrar i brand eller stängdes ner. Som en följd tvingades många konstnärer, skådespelare, dansare och kulturarbetare att ge upp sina yrken. Man kan se det som att den nya regimen försökte skriva om landets kulturella identitet och kvinnor var särskilt utsatta.*  

En av de nedlagda scenerna var Tamashakhaneh Teheran, landets äldsta moderna teater byggd 1915. I Scented rooms besöker regissören Shauheen Daneshfar (f. 1988, Tehran) teatern på nytt. Filmen består av censurerat material från andra filmer från främst 80-talet, arkivbilder, intervjuer och koreograferade stycken. Med ett poetiskt bildspråk och en metaforisk berättarteknik bjuder han in betraktaren att uppleva en förtryckt kultur bortom statiska fakta. På så vis återuppväcks det som gömts men aldrig glömts. 

Längd 30 min, engelsk undertext. 

Distributör Filmform. 

Filmen visas den 28 oktober – 25 november 2023.