Boxen
Under april månad visar vi två filmer som kretsar kring identitet i relation till landskap och naturen – Faces och Eadni av Liselotte Wajstedt. 

 

Filmen Faces (2008) begrundar samefolkets landskap genom människors ansikten placerade mot en avlägsen bakgrund av ståtliga fjäll. Musiken är komponerad av Peter Svenzon och består bara av röster. Den här filmen är också del av ”Sami”, ett dansperformance av Charlotte Öfverholm.  

 

Eadni (2023) är en film om människors förhållande till naturen. I filmen möter vi Háldi, ett skogsväsen som kan locka barn till skogen. Är hon endast en del av samisk mytologi eller lika verklig som du och jag? 

Vem är hon? Varför skulle hon vilja locka barn ut i skogen? Är hon ond eller egoistisk? Eller kanske bara ensam…? 

Háldi är en del av sin skog och beter sig lite udda, för ibland tar hon formen av ett träd, eller blir en del av mossan. Háldi är en del av det ekologiska systemet, precis som vi. Barnen som lockas iväg av henne blir en del av naturens fauna. 

Eadni, som betyder mamma, är en visuell skapelseberättelse som manar till eftertanke och hopp om att vi ska skydda naturen och se till att det eviga kretsloppet fortsätter. Filmen visades som en del av filmprogrammet ÁRRAN 360° under Venedigbiennalen 2022. 

 

Om konstnären
Liselotte Wajstedt är en svensk-nordsamisk regissör och konstnär, vars verk spänner över dokumentärfilm, bildkonst, fotografi, skulptur- och textilkonst. Hon är utbildad i animation och experimentell film vid högskolan på Gotland. 

Faces, 2008
Längd 03:29 min
Distributör Filmform 

Eadni, 2023
Längd 07:00 min 
Distributör Filmform 

Stillbild ur ”Eadni” (2023) av Liselotte Wajstedt publiceras med tillstånd av Filmform.