Susan Schuppli 

[Climate] Signals from Svalbard, 2024 

Längd 27:28 min 

 

Filmerna i Boxen under våren har gemensamt att de undersöker miljö, plats och identitet. Vi har hälsat på i Höga kusten och upplevt Sápmis fjällvärld och mytologi i skog och myr.  

Under maj månad visar vi [Climate] Signals from Svalbard, eller [Klimat] Signaler från Svalbard. Den är gjord av forskaren och konstnären Susan Schuppli vars arbete utforskar krig, konflikter, miljökatastrofer och klimatförändringar.  

”I mitt tidiga arbete som konstnär, forskare och författare undersökte jag materiella bevis. Särskilt hur icke-mänskliga vittnen kan fungera i rättegångar och tribunaler och vara bevis på historiska händelser med fokus på politiskt våld, etniska konflikter och krigsförbrytelser. Arbetet tog många former – från juridisk analys och opinionsbildning till teoretisk reflektion och kreativa undersökningar. I min forskning och konstnärliga produktion i dag har jag breddat undersökningarna till att titta på hur förändringar som orsakas av den globala uppvärmningen genererar nya former av bevis – och blir som ett arkiv av materiella vittnen inbäddat i planeten själv”, berättar Schuppli. 

 

Om konstnären 

Susan Schuppli har ställt ut sin konst i Europa, Asien, Kanada och USA. Hon har publicerat vetenskapliga artiklar inom media och politik och är författare till boken Material Witness (MIT Press, 2020). Schuppli är professor och chef för Centre for Research Architecture på Goldsmiths University i London där hon också är styrelseordförande för Forensic Architecture. 2016 mottog hon det prestigefulla priset ICP Infinity Award. 

 

Filmen visas 1-31/5.