När: 1 februari – 29 februari

Var: Boxen, Västernorrlands museum

 

Balancing Act (Balansakt)  

Ett par kvinnliga fötter går längs de färgade linjerna I en gymnastiksal, följer gränserna mellan golvets utmarkerade basket- och badmintonplaner. Den övriga kroppen får vi aldrig se, kameran separerar på så vis konstnärens identitet från platsen.  

Med inspiration från historiska kartor och idrottsregler utforskar Nina Mangalanayagam betydelsen av att korsa fysiska och mentala gränser och hur det känns att vara i ett mellanting. Musiken vi hör utgår från Sverige, Danmark, Sri Lanka och Storbritanniens nationalsånger och är komponerad av Oliver Barrett. Tonerna anspelar på konstnärens bakgrund parallellt med texter som berättar personliga anekdoter och tankar om kulturell hybriditet. 

Filmen Balancing act desorienterar och ifrågasätter det statiska och godtyckliga i kartor och gränser, system som vi ofta tar för givna men där många faller mellan stolarna eller inte ges möjlighet att hitta sin plats. 

 

Om konstnären 

Nina Mangalanayagam är lektor i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg. Hennes forskning och konstnärliga praktik undersöker teman som tillhörighet, ursprung och hybriditet, ofta ur ett delvis självbiografiskt perspektiv. Hon har en praktikbaserad PhD i fotografi från University of Westminster och en masters från Royal College of Art, Storbritannien. Mangalanayagam har medverkat i utställningar internationellt, bland annat i Storbritannien, Sri Lanka, Slovenien, Kroatien och Tyskland.  

 

Nina Mangalanayagam, Balancing act, 2012. Längd 10:19 min 

Filmen visas 1-29/2 2024.