Alfhild Agrell – ständig rebell är Murberget Länsmuseet Västernorrlands egen utställningsproduktion, som visas 26 september 2018 till 10 februari 2019.

Alfhild Agrell var en av 1800-talets stora författare och dramatiker, född i Härnösand. Som nygift bosatte hon sig i Sundsvall, där hon i pressen beskrivs som ”en stjärna i det dåtida Sundsvalls societet, drottning på alla dess baler”. Sedan flyttade hon och maken till huvudstaden där hennes dramer gjorde stor succé. Under en period spelades hennes dramer oftare än Strindbergs på Dramaten i Stockholm.

Utställningen

Alfhild Agrell – ständig rebell fokuserar Agrells konstnärliga gärning som dramatiker och författare. Samtidigt som besökaren kan vandra i en historisk kontext av kvinnans ställning i dåtidens samhälle där Agrell tog en aktiv plats i att föra fram kvinnofrågor tillsammans med andra. Till exempel opinionsbildaren Ellen Key, författaren Victoria Benedictsson och författaren Ann Charlotte Leffler. Sitt stora genombrott fick hon med teaterföreställningen “Räddad” som sattes upp på Dramaten 1882.

Agrell skrev familjedramer ur kvinnans perspektiv och humoristiska noveller. Hon var en samhällskritisk rebell och engagerad kvinnokämpe. Under sin tid älskad, debatterad, sedan bortglömd, bortstött och idag återupprättad.

Utställningen ska ge en upplevelse av Agrells konstnärskap och andras tolkning av det, som i danssolot, “Känn hur den skälver/Tremblings” av Elin Kristoffersson inspirerat av Alfhild Agrells novell “Sorg” om hur skogen skövlades i slutet av 1800-talet för att dra fram järnvägen genom Sverige. Här kan du möta hennes konstnärskap och tidens anda i texter, bilder, föremål, kopplingar till samtida personer och författare. Men också program med dansade tolkningar av hennes text, teater, samtal och musikaliska salonger.

Utställningen görs i nära samarbete med Alfhild Agrell-sällskapet. En satellit-aktivitet sker på bibliotek i länet som Härnösands bibliotek och Sundsvalls bibliotek.