Söndag 20 mars kl 13.00-14.00

Plats: Hörsalen.
Fri entré.
I samarbete med 5i12.

Läs mer om 5i12 >>


Vilken betydelse har föreningslivet för demokratin? I samband med våra tre demokratiutställningar berättar föreningen 5i12 om sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter samt den betydelse föreningslivet har för demokratin.

5i12 är en rörelse som har bedrivit ett framgångsrikt opinionsarbete mot främlingsfientlighet och rasism i 30 år. Rörelsen grundades 1988 i Härnösand och är en organisation som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Organisationen delar varje år ut 5i12-priset. Varje år den 5 december genomför 5i12-rörelsen en manifestation i Sveriges riksdag mot främlingsfientlighet och rasism.


TRE UTSTÄLLNINGAR OM DEMOKRATI

Visas fram till 15 maj

 Ådalen -31 – en vändpunkt i svensk historia

I ett obeväpnat demonstrationståg skjuts den 14 maj 1931 fem personer till döds av inkallad militär. Händelsen blev en brytningspunkt i svensk historia.

Läs mer >>

Fira demokratin!

Riksdagens vandringsutställning berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, en berättelse om de som bidragit till att forma vår demokrati.

Läs mer >>

Höj din röst!

Utställningen skildrar samtida röster om demokrati i Västernorrland inramade av kända citat. Alla kan bidra med sin röst till insamlingen av röster på www.minnen.se/tema/100rostervasternorrland

Läs mer >>


MED ANLEDNING AV CORONA/COVID-19 

Det är fortfarande pandemi så tänk på att visa hänsyn, hålla avstånden och bara sitta på anvisade platser. Viktigt också att tänka på handhygienen och stanna hemma om du är sjuk. Vi behöver vara en trygg miljö för alla besökare och medverkande.

Tillgänglighet:

Hörsalen Oden ligger i direkt anslutning till museets entréhall.

Toaletter i entréhallen. Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna.

Rullstolsplatser längst fram. Ta kontakt med receptionen så får du hjälp med hiss och dörrar.