”De ärvda tomtarna är alltjämt viktiga för julstämningen” säger Thomas Östlund i Sollefteå
Thomas Östlund (bilden) är till vardags näringslivschef på Sollefteå kommun. Jag ställde några frågor till honom om julen.
Hur viktig var radion i din barndoms jular, Thomas?
– Kanske inte jätteviktig men den bidrog absolut till julstämningen eftersom det var det huvudmedia som fanns.
Beskriv en typisk julafton som barn.
– Den pirrande förväntningen man hade när man gick och lade sig infann sig direkt när man vaknade på julafton.
Det låg alltid ett paket vid sängen på morgonen. Antar att det var för att man skulle ha något att sysselsätta sig med medan de vuxna förberedde julbordet och firandet. Sen var man snabbt upp ur sängen för att se årets julgran.
– Efter frukost sysselsatte man sig med morgonklappen eller ”blev utkörd” för att leka i snön (var mycket mer snö då… ) tills det var dags att äta en grötlunch och snygga till sig inför Kalle Anka kl. 15.00, sedan dukades julbordet och väntan på tomten började bli OLIDLIG. Ofta var vi hos släkten men i stort sätt var proceduren likadan vare sig vi var hemma, hos farmor och farfar eller faster och farbror.
Vad var det som gav den starkaste julstämningen?
– Det var nog stökandet dagarna innan, smusslandet med julklappar och gemenskapen vid matbordet.
Hur noga är ni med jultraditioner idag?
– Vi var mer traditionstrogna när barnen var små men vissa traditioner håller vi fortfarande fast vid.
Ordningen vilket adventspynt som ska fram när. Det är viktigt att de gamla ärvda tomtarna, som alltid funnits med, får en framträdande placering. Dagarna innan har samma planering som alltid för sillinläggning, tillredning av skinkan och revbensspjällen, diskussionen huruvida grisfötter är ett måste på julbordet etc.
Vilka jultraditioner är viktigast i er familj?
Jag heter Olof Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.