Husens hemligheter

Gillar du historia? Gillar du hus? Gillar du berättelser om människor? Tycker du det låter roligt att forska fram tidigare okända historier? Då kanske ”Husens hemligheter” är något för dig? Vi bjuder in till en studiecirkel inspirerad av tv-programmet ”Det sitter i väggarna”!

Kursen är ett samarbete mellan Västernorrlands museum, Riksarkivet i Härnösand, Härnösands kommun och Härnösands kommunarkiv.

I listan nedan finns fem byggnader. Välj vilken du vill forska om.

Inga förkunskaper krävs!

Kursstart: 17 januari 2022. Uppstartsmöte med alla grupper den 17 januari 2022 i hörsalen Oden, Västernorrlands museum.

Anmälan är öppen mellan 10 oktober-10 december 2021. Anmälningsformuläret hittar du längst ned på den här sidan.


Vilket hus väljer du?

Varje hus får en grupp på 4–6 personer där ni erbjuds studiebesök samt hjälp och rådgivning i våra olika arkiv. Vi kommer bland annat besöka ert aktuella hus, Riksarkivet och kommunarkivet i Härnösand. Studiebesöken kommer att ske dagtid på vardagar men egenstudier planeras enskilt i varje grupp. Valfrihet att publicera forskningsresultatet i form av visningar, utställningar, texter med mera efter eget huvud.


Härnösands gamla Rådhus

I Rådhuset arbetade stadens styrande med borgmästaren i täten. Här utfärdades domslut och lokala regler beslutades. Här erbjuds en fördjupning i Stads- och rättshistoria.

Trampmangeln

Trampmangeln, kallas för den Sundvallska mangeln och stod på Häbbergsbacken. Men vem var Sundvall och vilka arbetade i den? Vad manglades? Tramphjulet är en unik teknisk konstruktion och det har funnits flera manglar i staden. Vilka var det som ägde manglarna och vilken betydelse hade dessa byggnader för staden? Här kan man fördjupa sig i kvinnornas historia och/eller teknikhistoria.

Långstugan

Långstugan, kommer från kvarteret ”Banken” i Härnösand. I kammarens tak finns en inskription från 1789, kan man ta reda på vem som skrev den? Vilka bodde här och vad arbetade de med?

Rysstugan

Rysstugan, Det sägs att en liten gumma bodde i denna stuga när ryssarna eldhärjade norrlandskusten men att de skonade stugan för att gumman lagade soppa åt dem, kan detta verkligen stämma? Kan man ta reda på vilka som bott i stugan?

Wulkanska huset

Wulkanska huset är en äldre köpmannagård. Tidigare låg huset på Köpmangatan men kördes på lastbil upp till Murberget på 70-talet. Huset är uppfört 1790-talet och har troligtvis inrymt olika butiker ända sedan dess. Kan man ta reda vilka butiker det var och vem/vilka som bodde i den magnifika lägenheten som fanns på andra våningen?


Anmälan till kursen

Fyll i anmälningsformuläret nedan. Anmälan är öppen mellan 10 oktober-10 december 2021. Vid eventuella fullbokade hus, erbjuds du att, i mån av plats, välja ett annat. Bekräftelse kommer via e-post.

Om ditt förstahandsval av hus är fullbokat, kryssa i eventuellt andrahandsval.

Kontakt

Byggnadsantikvarie Emma Heissenberger, Västernorrlands museum.

E-post: emma.heissenberger@vnmuseum.se
Telefon: 073-053 89 53