När nytt möter gammalt

Kulturmiljökonferens i Västernorrland 3-4 oktober 2024

Plats: Sveateatern Sundsvall

Välkommen till höstens kulturmiljökonferens! Temat är ”När nytt möter gammalt”. Konferensen äger rum i Sundsvall som firar sitt 400-års jubileum just i år. På fyra hundra år hinner en stad förändras mycket och många miljöer finns kvar från tidigare sekel. Hur gör vi för att på bästa sätt förena nya behov, energikrav och arkitektur med det gamla? Årets tema sätter fokus på en stad som växer där det nya ska möta det gamla.

Konferensen arrangeras av Västernorrlands museum, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med Sundsvalls kommun och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Konferensen är kostnadsfri, men avanmälan måste ske mist två veckor innan eventet äger rum. Platsen kan också överlåtas på annan person.


 

Program

Torsdag 3 oktober kl. 9.30 – 17.30

09.30 Kaffe och registrering

10.00 Arrangörerna hälsar välkomna!

10.10- 10.50 Kulturmiljöer spelar roll!

Hur och på vilket sätt har vi nyttjat historiska värden för att utveckla platser? Vad spelar kulturmiljöer för roll i samhällsutvecklingen? Vad betyder det för människor att historien finns närvarande och vem som tilldelas makten över platsen? Dag Avango är professor i historia med inriktning på historiska studier av teknik och miljö, och kritiska kulturarvsstudier. Hans forskning fokuserar på kulturarvsbruk vid bland annat industrisamhällen och i samhällskonflikter. Dag Avango, Luleå tekniska universitet.

11.00 – 11.40 Örviksgruppen

Hur man återbruka ett sågverkssamhälle? Vilka värden finns att bygga vidare på och vilka utmaningar uppstår? Örviksgruppen vill förbereda platsen på den närtida förändringen med hjälp av och i samarbete med civilsamhället, kommun och föreningar kopplade till Örvikens industrihistoria, dess kulturarv för att tillsammans skapa en lösning för en hållbar platsanpassad samhällsomvandling. Josefina Nordmark, arkitekt Örviksgruppen.

11.40 -12.00 Paus

12.00 – 12.30 Nytt möter gammalt.

Sundsvalls stadsbyggnadskontor har lång erfarenhet av att bygga nytt i kulturhistorisk värdefull miljö. Stadsarkitekt Anders Bolin berätta om hur Sundsvalls verkar för ett attraktivs stadsliv, värdet av både kulturhistoriska miljöer och nya arkitektur. Hur gammalt möter nytt i ett arbete där stadsbyggande är så mycket mer än arkitektur. Visionen om en modern konsert- och kongressbyggnad i centrala staden samt utgångpunkter för den nya stadsdelen Rosenborg. Anders Bolin, stadsarkitekt Sundsvalls kommun.

12.30- 13.30 LUNCH

13.30 – 14.15 Riva, cirkulera, bygga nytt eller renovera?

Om hur energieffektivisering i 1950-talets flerbostadshus kan bidra med både bevarande av kulturvärden och minskat klimatavtryck. Ulla Jansson, lektor Lunds universitet.

14.15 – 14.45 Ny energi till Österåsens sanatorium och Regionens hus Regionfastigheter

Västernorrland delar med sig av erfarenheter kring energieffektivisering i Österåsen och Regionens hus. Jan Lindberg, Energicontroller Region Västernorrland och Johanna Ulfsdotter, antikvarie vid Västernorrlands museum.

14.45 – 15.00 Paus

15.00 – 15.30 Paneldiskussion

15.30 – 17.30 Valbara workshops och stadsvandringar

WORKSHOP

1. Platsens berättelser – En kraft till lokal platsutveckling,

Plats Sveateatern. Välkommen till workshop om kulturarvsberättelser och platsskapande. Workshopen vänder sig till dig som arbetar i offentlig sektor med stadsplanering, markanvändning, platsutveckling m.m. Under workshopen kommer du att få insikt om kulturarvsberättelsernas påverkan på en plats, dess identitet och attraktionskraft samt varför vi bör ta vara på kulturarvsberättelser i samhällsplaneringen. Workshopen leds av kulturarvsaktörer från museisektorn som delar med sig av erfarenheter och utmaningar. Arr: EU-projekt Värden längs vägen.

 

VISNING AV JUBILEUMSUTSTÄLLNING

2. Sundsvalls 400 år.

Plats: Sundsvalls museum, Kulturmagasinet Visning av jubileumsutställning på Sundsvalls museum, Kulturmagasinet. Tina Johansson, intendent Sundsvalls museum.

 

STADSVANDRINGAR

Samling utanför Sveateatern

3. Nya stadsdelar växer fram. Norra kajen och Inre hamnen.

Stadsarkitekt Anders Bolin Sundsvalls stadsbyggnadskontor.

 

4. Stenstan arkitektur.

Björn Paulsson, Byggandsantikvarier Sundsvalls museum.

 

5. Stenstan bortom 1890-talet.

Efter en förödande stadsbranden återuppbyggdes Sundsvall i rådande stilideal. Men stenstan är mer än så. I denna vandring lyfter vi blicken bortom sekelskiftet och tittar närmare på hur nytt mötte gammalt under 1900-talet Här ser vi goda exempel på modernismens kulturarv som kilat in sig mellan de pampiga och utsmyckade hus som dominerar Sundsvalls stenstad. Daniel Eklund, Sundsvalls museum.

 

6. Trapphusens måleri.

Anders Björklund, målarmästare BW- måleri och Anette Lund, antikvarie Contexto Kulturmiljö AB.

 

19.00 Middag (valbart, betalas på plats)

 

Fredag 4 kl. 9.00-12.00

Byggnadsvård i praktiken

Svenska byggnadsvårdsföreningen erbjuder förmiddagsseminarium och stadsvandring för konferensdeltagare och medlemmar.

9.00 Europeiska byggnadsvårdsåret 50 år!

2025 är det 50 år sedan europeiska byggandsvårdsåret. Hur ser det ut idag och hur kan vi uppmärksamma kulturmiljövården under jubileumsåret. Helena Hammarskiöld Projektledare, svenska byggnadsvårdsföreningen.

9.45 Dekormåleri i Sundsvalls stenstad och traditionellt måleri i praktiken.

Anders Björklund.

10.30 Ödehuskontroll.

Hur kan man besikta skicket på ett övergivet hus? Robert Danielsson, svenska byggnadsvårdsföreningen.

11.15 Nya verktyg möter gamla material

Björn Andersson.

12.00 Hus och människor i Sundsvall

Stadsvandring. Johanna Ulfsdotter.

 

Arrangörer: Västernorrlands museum, Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen och Sundsvalls kommun.

 

Sista anmälan 26 september.


Anmälan:

Det går bara att delta på ett av programmen.