Kulturmiljökonferens
Västernorrlands museum arrangerar, i samarbete med länsstyrelsen i Västernorrland och Region Västernorrland, ett seminarium per år. Seminarierna syftar till att öka kunskapen hur vi värnar kulturvärden och byggnadskonst i olika bygg- och planeringsprocesser. Här finner du alla presentationer och kan se inspelade seminarier igen.
AKTUELLT:
Kulturmiljö som resurs!
Kulturmiljökonferens torsdag 5 oktober 2023
Plats: Arken, Örnsköldsvik.
Hur tar vi bäst tillvara på de befintliga kulturvärden som finns på landsbygden och i staden? Årets konferens har fokus på hur vi ser våra kulturmiljöer som en resurs i kommunal platsutveckling.
Till inbjudan och anmälan för höstens seminarium 2023 >>
Nedan kan du läsa om tidigare tillfällen. Det senaste visas först.
Kulturmiljökonferens i Ljungaverk, Ånge kommun.
29-30 september 2022
Industrisamhällets kulturmiljöer
Välkommen till höstens kulturmiljökonferens! Temat är industrisamhällets kulturmiljöer och bebyggelse. Västernorrland präglas starkt av industrisamhällets framväxt. Industrin har skapat nya samhällen, banat väg för nya bostadsområden, infrastrukturer och fabrikslokaler. Områden med höga kulturvärden och utgör en av de viktigaste kärnvärdena i länets identitet. Syftet med konferensen är att lyfta dessa miljöer som och resurs för plats- och samhällsutveckling. Västernorrlands museum arrangerar även program för allmänheten under lördag och söndag.
Tid: Torsdag 29 september kl. 9.30 – 17.00. Middag ca kl. 18.30. Fredag 30 september kl. 9.00. Avslutar senast kl. 14.00.
Plats: Konferensen kommer att äga rum i Ljungaverk folkets hus med middag på Hussborg i Ånge Kommun, och löper över två dagar med gemensam middag och exkursioner. Välkomna!
Modernismens arkitektur och kulturvärden.
16-17 september 2021 (Avslutat)
16-17 september ägde Västernorrlands museums kommunseminarium rum. Temat var Modernismens arkitektur och kulturarv. Nu finns programmet att ta del av på vår hemsida. Titta gärna och lyssna till bland andra riksarkitekt Helena Bjarnegård , arkitekturhistoriker Stina Hagelqvist eller Paula Femenias, forskare vid Chalmers tekniska högskola som föreläser om Energieffektivitet och kulturvärden i bostäder.
För frågor, kontakta Johanna Ulfsdotter, e-post: johanna.ulfsdotter@vnmuseum.se, tel: 0730-31 58 02.
Västernorrland har många kulturmiljöer sprungna ur sågverksindustrins samhällen. Bebyggelse uppförd under 1940–70-talen har därmed präglat vårt län men kanske aldrig fått den uppmärksamhet den förtjänar. Hur ser det moderna samhällets kulturarv ut och vilka värden finns att värna och bevara? Under höstens seminarium sätter vi fokus på miljonprogram, brutalism och den moderna villaarkitekturen. Vi tittar närmre på arkitekturen från denna tid samt hur vi kan förvalta och förädla utan att dess kulturvärden går förlorade. Det finns stora behov och utmaningar gällande utveckling och energieffektivisering. Under dagarna presenterar några av landets forskare sina studier inom området och vi får också ta del av regionala utvecklingsprojekt.
Torsdag 16 sep – Modernismen – arkitekturhistoria och kulturvärden
Fredag 17 sep – Modernismens utmaningar och utveckling
Presentationer från kommunseminariet:
Gästföreläsning Femenias del 1
Seminariet arrangeras av Västernorrlands museum, Länsstyrelsen i Västernorrland och Region Västernorrland i samverkan med Svenska byggnadsvårdsföreningen och Interregprojektet, Traditionella hantverk.
Föredragshållare
Helana Bjarnegård, Riksarkitekt och ordförande i Rådet för hållbara städer.
Helena Bjarnegård är Sveriges första riksarkitekt och är anställd på Boverket för att leda och samordna arbetet med att ge stöd till offentliga aktörer i frågor om arkitektur och gestaltad livsmiljö . Boverket har en rad uppdrag inom området och arbetar med såväl regelverk som stöd i form av vägledningar och mycket mer. Helena är även ordförande i regeringens Råd för hållbara städer som består av 11 statliga myndigheter, SKR och länsstyrelserna. Rådets uppgift är att stärka kommunernas förutsättningar att kunna utveckla levande och hållbara städer och samhällen.
Anna Sundman, arkitekt SAR/MSA.
Anna Sundman är arkitekt och partner på företaget Theory Into Practice (TIP). TIP kombinerar analys, design och innovation för att skapa nya möjligheter och använder arkitekturen som medel för att driva utvecklingen framåt.
Paula Femenias, professor.
Paula Femenias är biträdande professor vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola. Paula är utbildad arkitekt och har ett särskilt intresse för sambandet mellan sociala och kulturella värden och miljömässiga aspekter på den byggda miljön. Paula har deltagit i och varit projektledare för flertalet forskningsprojekt som genomförs i samarbete med näringsliv och kommun med mål om att bidra till både teoretisk och praktisk kunskap.
Stina Hagelqvist, arkitekturhistoriker, fil. dr, forskare och föreläsare inom arkitektur, bebyggelsehistoria och kulturmiljö. Nu verksam som antikvarie vid Stockholms läns museum.
Anna Molin arbetar som kultursekreterare och som processledare för ett av bostadsområdena i Sundsvalls kommuns huvudprioritering ”Ett Sundsvall som håller ihop”. Uppdraget syftar till att utjämna skillnader i levnadsvillkor bland sundsvallsbor.
Anna- Karin Ogén arbetar som planarkitekt i Sundsvall. Hon har varit verksam som planarkitekt i 10 år och tidigare i Norrköping och Växjö. Utbildad inom kulturgeografi och etnologi på Stockholms- och Umeå universitet.
Cecilia Andersson är Stadsträdgårdsmästare i Sundsvall och har bland annat arbetat i projektet ”Nacksta park”.
Program
16-17 september 2021 (AVSLUTAT)
Plats: digitalt via länk.
Torsdag 16 sep
Modernismen – arkitekturhistoria och kulturvärden
9.00: Helena Bjarnegård inleder seminariet.
Riksarkitekten Helena Bjarnegård berättar om Boverkets regeringsuppdrag om att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö nationellt. Helena berättar om aktuellt arbete inom de fyra myndigheter: Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd, och om vilket stöd exempelvis en kommun kan hämta hos myndigheterna i frågor om gestaltning och hållbarhet.
9.50: Modernismen och svensk samhällsbyggnadshistoria 1930–70.
Stina Hagelqvist arkitekthistoriker vid Stockholms länsmuseum, kommer föreläsa om 1900-talets modernismer, egenskaper och värden i svensk 1900-tals arkitektur. Föredraget behandlar modernismens varierade uttryck och särdrag i svensk arkitektur med tyngdpunkt på perioden 1930 – 1970 och sätter den moderna arkitekturen i ett samhälls-, kultur- och teknikhistoriskt sammanhang.
10.35: Kaffe.
11.00: Energieffektivitet och kulturvärden i bostäder.
Paula Femenias är biträdande professor vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola.
Flerbostadsbeståndet har sedan decennier varit i fokus för energibesparingar och andra moderniseringar, från de tidiga energisparprogrammen, genom 1980-talets ROT program och fram till dagens energieffektiviserande renoveringar. I det här fördraget ges en översikt över tidigare politiska program och andra initiativ för renovering av flerbostadshus och exempel på hur dessa påverkat modernismens flerbostadsbestånd, dess kulturmiljö, arkitektur och bostadskvaliteter.
12.00: Exempel från länet.
Det moderna samhällets kulturarv är sprunget ur industrilokalisering och urbaniseringen av vårt land. Med stora industrisamhällen kom Västernorrland att påverkas stort av modernismen. Här presenteras några exempel från länets alla hörn samt hur förändringsprocesser har påverkat vår modernistiska arkitektur. Johanna Ulfsdotter Västernorrlands museum, Karin Hermans och Sanna Berglund, Länsstyrelsen Västernorrland.
14.00: Stadsvandring.
Vi samlas utanför Kramm hotell och vandrar runt i Kramfors centrum och tittar samt diskuterar modernismens kulturvärden och förändringar som de påverkas av.
15.00: Kaffe.
15.30: Reflektion och avslutning.
16.30: Slut.
Fredag 17 sep
Modernismens utmaningar och utveckling
9.00: Metoder för hållbar integrerad renovering av flerbostadshus.
Det saknas ofta verktyg för beslutsfattande vid renovering som möjliggör en sammanvägning av flera värden och ibland motstridiga målsättningar. I det här föredraget med Paula Femenias, förmedlas kunskap från flera forskningsprojekt som genomförts i brett samarbete med olika akademiska discipliner och tillsammans med fastighetsägare och andra aktörer som representerar olika värden vid renovering med målet att ta fram handlingsinriktade metoder och strategier.
Metoderna lyfter fram värdet av att förstå det befintliga och tänka på renovering i ett livstidsperspektiv. Det finns en risk vid renovering att oersättliga värden går förlorade samtidigt som byggnadsdelar med god hållbarhet och högt estetiskt värde byts mot nya med kortare livslängd. Metoderna vänder sig till fastighetsägare och konsulter men också till beslutsfattare som arbetar med utveckling av riktlinjer för hållbar renovering.
10.00: Max 4 Lax – delningsbostäder öppnar upp för fler möjligheter i befintligt bestånd.
Anna Sundman är arkitekt och partner på företaget Theory Into Practice (TIP). Deras idé Max 4 Lax, är ett bostadskoncept utvecklat för att möta den ökande målgruppen äldre och behovet av gemenskap och service i miljonprogrammets fastighetsbestånd. Bostadskonceptet tar avstamp i delningsekonomi och digitalisering för att utveckla en mer flexibel och anpassad bostadslösning. Genom att dela på ytor kan boendet få ett rikare innehåll och en bostadsnära gemenskap kan etableras som en naturlig del i vardagen. Gemensamhetsytor kan bli dyrt, men genom nytänkande arkitektur och delning får vi ihop kalkylen och kan nå en rimlig hyra.
11.00: Kaffe.
11.15 Miljonprogram i utveckling.
Ett Sundsvall som håller ihop & Nacksta park
Anna Molin, kultursekreterare och Anna-Karin Ogén, planarkitekt vid Sundsvalls kommun berättar om arbetet i bland annat Bredsand och Sundsbruk, utifrån kommunfullmäktiges huvudprioritering 2018-2022 ”Ett Sundsvall som håller ihop”. Arbetet omfattar utveckling av bland annat olika miljonprogramsområden och syftar till att utjämna sociala skillnader genom samverkan inom boende, arbete och utbildning. Cecilia Andersson, stadsträdgårdsmästare i Sundsvall, berättar om arbetet med utveckling av parkområdet i stadsdelen Nacksta från 2018. Arbetet skedde i samverkan och dialog med boende och andra verksamheter i området.
12.00: Avslut.
AVSLUTAD – Kulturvärden som resurs – Att bygga och bo på landsbygden
Genomfördes 26 mars 2021.
Temat för den digitala mötesdagen var landsbygdens kulturvärden och vad vi kan inspireras av när vi ska bygga och bo på landsbygden. Hur värnar vi kulturvärden i kulturlandskapet? Kan vi se ödehusen som en tillgång och vad ska vi tänka på när vi bygger nytt?
Nedan kan du ta del av några av presentationerna som gavs under seminariedagen.
Karin Högström_Presentation Kramfors Länsmuseet mars
Karin Hermans_Råd och riktlinjer för att bygga nytt på landsbygden_210325
Robert Danielsson_Jag räddade ett ödehus västernorrland
Johanna Ulfsdotter_Fiskelägen i Västernorrland Råd kring kulturvärden
Staden tar form
En seminariedag om kulturvärden som resurs i plan- och bygglovsprocesser
Hölls 2020-09-11 på Sveateatern i Sundsvall.
Kulturvärden finns överallt, i vardagens bebyggelse, i påkostad arkitektur eller äldsta timmerhus. Hur kan vi se bevarandefrågan och varsamhet som en resurs i det regionala hållbarhetsarbetet? Vad menas med varsamt och hur beaktar vi kulturvärden vid energibesparande projekt? Målgruppen för årets kommunseminarium är politiker, handläggare men även annan personal som kommer i kontakt med kulturvärden såsom fastighetsägare, konsulter, entreprenörer och förvaltare.
Presentationer:
Staden tar form
Energieffektivisering i kulturmiljöer
Gestaltad livsmiljö Kulturvärden i PBL
Staden tar form arkeologi
Johanna Ulfsdotter, presentation