Aktuellt inom kulturmiljö och byggnadsvård

Västernorrlands museum på plats i Sundsbruk vecka 22, 31 maj – 3 juni.

På jakt efter Sundsbruks berättelser

Plats, identitet och kulturarv

Landskapet och byar förändras allt med samhällets nya utmaningar och behov. I Maland har en hel by fått ge plats för en ny järnväg. Museets arkeologer och antikvarie har dokumenterat byns historia för att hitta fler berättelser om människorna som bott där för länge sedan. Nu vill vi berätta vad vi har hittat.

Mitt Västernorrland

Museet samlar också in minnen och berättelser om hur det är att leva i Västernorrland idag. Hur det är att leva och bo i området kring Maland, i Sundsbruk och Gångviken? Har du några favoritplatser? Vad är bäst med området? Fina minnen eller svåra, det spelar ingen roll.

Bidra med din berättelse här: https://minnen.se/tema/mittvasternorrland

Kan du tänka dig att ställa upp på en intervju? Kontakta antikvarie Johanna Ulfsdotter: johanna.ulfsdotter@vnmuseum.se

Följ oss på sociala medier

Under denna vecka kan ni följa oss på Instagram och FB, men också delta på Historievandringar i området. Varje dag kl 13 samlas vi vid vägbommen invid Johannesdagsvägen strax norr om Valmet. Följ med så får du veta mer om områdets historia!

Måndag 31 juni – torsdag 3 juni kl. 13

Från stormannagård till miljonprogram. Vandring i Västland/Sundsbruk

Är det sant att det funnits en dold by i Maland och två kungshögar i Västland?  Har man verkligen funnit en guldring vid Malandsbäcken?

Följ med på en historievandring i ett landskap i förändring, från forntid till modern tid.

En platshistoria kan berätta så mycket om man bara vet vad man ska titta efter.

Cirka 2 – 3 kilometer gång

Guide: Johanna Ulfsdotter och Madeleine Nilsson, Västernorrlands museum
Anmälan: johanna.ulfsdotter@vnmuseum.se  Max 8 deltagare. Vandringen är gratis.