Stora makter

På plats i utställningen:

“Stora makter” är Västernorrlands museums basutställning om perioden 1050 till 1680-tal. I utställningen hittar du delarna Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt. Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland. Berättelserna är många och de har i flera fall levt under en lång tid. Vissa är väl dokumenterade, andra mindre. Finns det bevis som går att se eller ta del av? Det korta svaret är för det mesta ja. Hur, berättas det mer om i utställningen.

I det här programmet får ni en visning av hela utställningen från 1050–1680. Vi går från medeltid till Stormaktstid i Västernorrland. Vi kan även fokusera på någon/några specifika tidsperioder eller teman.

Tidsåtgång: 1 tim eller 1,5h med aktivitet i Studion. 

Programmet är särskilt utformat för att möta följande centrala innehåll i Lgr 22 (historia) årskurs 4–6: 

  • Statsbildning och kristendomens etablerande i Norden samt konsekvenser av dessa förändringar.
  • Nordens kulturmöten med andra delar av världen genom (vikingars resor) och medeltidens handelssystem.
  • Historiebruk kopplat till tidsperioden, till exempel hur historiska händelser och aktörer framställs i böcker och på museer.

Gratis för grundskola och gymnasium.

Bokningsförfrågningar: pedagogik@vnmuseum.se

Något kreativt

I utställningen finns ett relikskrin som vi gjort till en modell i papper som man kan dekorera och limma ihop. Det går att göra på museet i samband med en visning eller så kan man göra det i klassrummet. Det material som krävs är pennor, sax, limstift och modellen som ni kan skriva ut själva. Ladda ner filerna här under med instruktioner och modellen.

Relikskrin instruktion

Relikskrin modell


Animerade filmer

Här finns animerade filmer som man kan titta på i klassrummet innan, efter eller helt fristående från ett besök på museet.

Mor Märta i Hola

Sankt Olav

Gunnil den snälla

Karin Larsdotter och häxprocesserna