Prästgården

Prästgårdens historia

1942 flyttade Friluftsmuseets grundare Theodor Hellman in i prästgården tillsammans med sin hustru Wendela. De lät renovera huset och satte in nymodigheter som ett modernt kök med rinnande vatten och avlopp, en elektrisk spis och ett kylskåp. Även de vackra ytterdörrarna från en gård i Rö i Högsjö socken kom till under renoveringen.
Prästgården kommer ifrån Viksjö och uppfördes där 1807 som bostad för bruks- och kapellpredikanten. Nedre våningen bestod då av kök, sängkammare, sal, förmak och pastorsexpedition. Prästgården fungerade från 1860 även som sockenbibliotek. I anslutning till prästgården låg en stor kryddträdgård.

Insida 
Idag är mycket av paret Hellmans interiör och vision avspeglade i Prästgårdens inredning. Här ser vi typisk 1940-tals inredning, vissa i original, andra som inköpt rekvisita, som visar på parets vardagsliv och ger hemmet en gemytlig känsla. Köket finns kvar och är det kök som paret Hellman lät sätta in. Det är dock svårt att veta exakt vad som gjorts inuti Prästgården genom åren då det använts som bostadshus under många år.
 
Utsida 
Prästgården är en timrad salsbyggnad med gjuten källare och en grund av natursten. Ytterpanelen, knutlådorna och fönsterfodren är röd målade med slamfärg. Taket är nu av tegel, det finns två murade skorstenar och nu förtiden en tillgänglighetsbro med ramp av trä. Den vackra verandan togs bort när huset flyttades till Murberget, men den syns på flertalet gamla bilder. Ett av husets mest visuella drag är dess trädgård. Det är oklart om trädgården fanns på Murberget innan huset kom hit 193o eller om den anlades då, men den var ett av Wendelas stora nöjen. Idag är det Härnösands Trädgårdsodlarförening som sköter om den och ser till att den blommar vackert, med en nickning till 40-talets trädgårdar, varje sommar.

Ladda ner en PDF-fil med bilder från Prästgården här >>

Här kan du se 360-bilder på kyrkans interiör. Tryck på play och sedan kan du se dig omkring med hjälp av muspekaren.