Murbergskyrkan
Murbergskyrkans historia
Denna kyrka dubblar som en rekonstruktion av en traditionell medeltidskyrka, med främst inspiration från Hacksås kyrka i Jämtland, och en tydlig museibyggnad med utställningslokal. Murbergskyrkan är museets egen kyrka och har därför aldrig tillhört någon enskild församling.
Att få en kyrka till museiområdet fanns med i grundaren Theodor Hellmans planer redan från början. I januari 1925 fick föreningen en donation på 3.000 kr från fröken Magna Sunnerdahl i Stockholm, som därmed startade en fond för att förverkliga kyrkobygget. Den slutliga kostnaden blev 70.187 kronor och 76 öre. Själva byggnaden påbörjades i september 1925. Byggnadsmaterialet är gråsten som togs i ett stenbrott här på Murberget, strax norr om museiområdet. Den 7 september 1930 används Murbergskyrkan för första gången i samband med en Jubileumsfest för att fira museet 50-åriga verksamhet.
Insida
Inuti kyrkan blir det tydligt att detta är en museikyrka snarare än en traditionell kyrka då den bland annat har en utställningslokal på övervåningen. Kyrkan är på insidan beklädd med kalkmålningar föreställande traditionellt kristna motiv, både av konstnärens eget utförande, samt inspirerade av väggmålningar i Alnö, Hackås, Njutånger och Ramsele medeltidskyrkor. Inredningen kommer från olika församlingar i Medelpad och Ångermanland. Till exempel brudbänken från 1765 som är snidad av en av de mer kända bygdekonstnärer, Pehr Pehrsson från Käxed.
Utsida
Murbergskyrkan är byggd för att se ut som en ”medeltidskyrka” från 1200–1300-talet med de förändringar som en riktig kyrka skulle ha genomgått århundradena fram till mitten av 1800-talet. Inspirationen är hämtad från en mängd olika medeltidskyrkor i området, främst från Hackås kyrka i Jämtland. Hackås kyrka var intressant som förebild eftersom den är en av de äldsta bevarade medeltidskyrkorna i landet och den enda i norra Skandinavien som har absid. Absid är speciellt för många medeltida kyrkor och är en halvrund eller mångkantig avslutning på koret där altarrummet brukar vara.
Platsen
Till kyrkan hör en klockstapel och en mur med stegportar, som ramar in kyrkogården. Klockstapeln kommer från Ullånger där den byggdes 1754. Muren med stegportarna är kopierade från Trönö gamla kyrka i Hälsingland. Genom muren leder två stegportar, den södra; ”kvinnfolksporten”, den östra; ”manfolksporten”. Den senare har intressant nog en murad trappa som leder upp till ett övre rum där det finns en större glugg mot kyrkogården. Traditionen säger att medeltidens präster satt här och stänkte vigvatten över de som gick under dem vid vissa processioner.
Trots att marken kring Murbergskyrkan inte är någon vigd kyrkogård eller allmän begravningsplats har två personer fått tillstånd att jordfästas här. Det är museets grundare Theodor Hellman (1877 – 1958), och hans hustru Wendela Hellman (1881–1972).
Ladda ner en PDF-fil med alla bilder och ritningar på Murbergskyrkan här >>
Här kan du se 360-bilder på kyrkans interiör. Tryck på play och sedan kan du se dig omkring med hjälp av muspekaren.