Åvike södra flygel
Åvike bruk fick sina privilegier 1685 och är ett av de tidigare bruken i vårt län. Bruket drabbades dock av ryssarna härjningar 1721 och dagens bruk härstammar från återuppbyggnaden efter den. Herrgårdsbyggnaden och den norra flygeln flyttades till friluftsmuseet i slutet av 1920-talet. Den andra flygeln behöll SCA kvar själva för att inhysa kontor för brukets lantbruk. Museet valde därför att bygga en kopia på den högra flygelbyggnaden. 1935 invigdes herrgårdsmiljön i samband med att Härnösand firade 350 år som stad av kung Gustav V och drottning Victoria. Idag finns en minnessten mellan mangårdsbyggnaden och södra flygeln till minne av besöket.
Åvike södra flygel är uppbyggd 1931 som en kopia av originalet som finns kvar i Åvike. Även i museets kopia inhystes kontor och här har även varit expedition och arkiv. Ett underjordiskt arkivrum som sträcker sig utanför byggnadskroppen åt öster byggdes till på 1970-talet.
Byggnaden är en parstuga som är timrad i en våning under enkelt sadeltak. Taket är täckt med enkupigt, svartglaserat tegel och väggarna har en vitmålad locklistpanel. Tidigare var taket täckt av maskinhyvlat spån. Dörren är ockragul och har överljus i form av två ovala fönsterrutor.
Invändigt installerades vatten och avlopp 1954 och på 1980-talet byggdes ny toalett.
Syntolkning:
Bild 1 Åvike södra flygel är en parstuga. Fasaderna är vita, taket av svartglaserat enkupigt tegel. Dörren är ockragul med överljus.
Bild 2 Kung Gustav V och drottning Victoria inviger Åvike herrgård 1935. I bakgrunden syns södra flygeln.
Bild 3 Södra flygeln under uppbyggnad.
Bild 4 Interiören i expeditionen 1951.
Bild 5 Vitsippor i parken öster om flygeln.
#veckansbyggnad #murberget #herrgård #flygelbyggnad #friluftsmuseum