Ann-Britt Umegård minns julen i Holmsjö på 1950-talet

By

Jag kommer i den här bloggen att varva egna julminnen, funderingar och historier med intervjuer och olika personers berättelser om julen.

Idag minns Ann-Britt Umegård i Örnsköldsvik sin barndoms jular i Holmsjö, Anundsjöbygden:

”När jag var liten tyckte jag att julen var den bästa högtiden på året. 

På första advent hängde min mamma upp pappersstjärnan som sken med ett varmt gulorange sken. Jag kunde sitta flera i timmar och bara titta på och beundra den. Och längta!

Adventsstjärnan var det enda pynt som togs fram i advent. Resten gjordes dagen innan julafton, på ’skrapda´n’ . Då sattes ljusstaken upp i fönstret och granen kläddes.

Adventsstjärnan togs sedan ned på juldagens morgon.

Under adventstiden storstädades hela huset, nytt hyllpapper lades i alla skåp och golvet i köket fernissades. Och mamma lagade en massa mat som förvarades i källaren under huset.

På skrapdan fick jag inte ’springa i byn’ för den dagen hade alla bråttom och jag fick inte störa.

Vi hade ett relativt stort julbord med olika syltor, korvar, grisfötter, sill, rullströmming, tunnbröd, fatost, revbensspjäll, skinka, lutfisk, Janssons frestelse, äggrätter med mera. Och det godaste av allt: törkött. Ett älgkött som stekts länge och lagts i saltlake.

På julaftonskvällen samlades alla barn (i lagom ålder för uppdraget) i byn, cirka fem-tio stycken, och klädde på sig tomtedräkt och mask. Sedan åkte man med häst och släde runt till alla hus, 17 stycken, och delade ut julklapparna som husfolket ställt fram i farstun.

Alla tomtar fick godis och en slant i varje hus så man tjänade bra på att vara tomte i Holmsjö. Och hemma väntade julklapparna som man varit med om att dela ut.

Julens absoluta höjdpunkt var när jag, som riktigt liten, såg tomtarna inne hos grannen och visste att ….snart kommer de till oss!”

Tack, Ann-Britt, för en mycket fin berättelse!

Har du också varit tomte? Och hur var det?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.