Ådalen 31 – 90 år sedan idag, den 14 maj 2021. 

Stämningen var upprörd i Frånö Folkets hus. Den 14 maj 1931 hade den lokala Transportavdelningen kallat alla Ådalens fackligt organiserade till möte. Arbetarna i Ådalen sympatistrejkade för kamrater vid andra sågverk som fått sina löner sänkta. De var hungriga och upprörda, och arbetade redan för rena svältlöner. Arbetsgivarna vid pappersmassefabrikerna i Sandviken och Utansjö i Ådalen gjorde som de brukade göra. De tog in strejkbrytare för att stoppa strejken. Som så ofta mötte strejkbryteriet på stort motstånd. Strejkbrytarna blev ofta misshandlade av de ursinniga arbetarna. För att skydda strejkbrytarna kallade myndigheterna som vanligt in militären. Men man vågade inte använda sig av vanliga värnpliktiga eftersom man fruktade att de skulle gå över på arbetarnas sida. I stället kallades yrkessoldater in.

Mötet i Folkets hus beslöt att alla arbetare i trakten skulle gå ut i generalstrejk tills strejkbrytarna dragits tillbaka. Vid 14-tiden började upp till 4 000 demonstranter tåga mot strejkbrytarvillan i Lunde. När de en timme senare började närma sig villan möttes de av en ridande patrull och sextio soldater under befäl av kapten Nils Mesterton från Västernorrlands regemente i Sollefteå. Kapten Nils Mesterton rusade hotfullt fram mot demonstrationståget och röt: “Halt, i lagens namn stanna, annars skjutes här skarpt!”

När demonstranterna inte lydde ordern trots skrämselskotten beordrade kaptenen eld.

I kaoset som uppstod dödades 4 unga demonstranter samt den 20-åriga Eira Söderberg, medan 5 personer skottskadades. Eira gick inte med i tåget utan följde endast demonstrationen av nyfikenhet från en kulle.

Många av demonstranterna åtalades också för sin medverkan, men däremot ingen militär.

Dödsskotten väckte en oerhörd vrede över hela landet, och händelserna fick också viktiga efterföljder och politiska konsekvenser. Landet stod inför en brytningstid. Gammalt och förlegat skulle ersättas med nya moderna reformer. Militären fick heller inte längre sättas in mot befolkningen i fredstid. I år är det 90 år sedan skotten i Ådalen.

På Gudmundrå kyrkogård i Kramfors ligger fyra av de dödade begravda. Graven pryds av poeten Erik Blombergs dikt Gravskrift, som ursprungligen publicerades i tidningen Social-Demokraten:

 

”Här vilar en svensk arbetare

Stupad i fredstid

Vapenlös, värnlös

Arkebuserad av okända kulor

Brottet var hunger

Glöm honom aldrig.”


Foto: Evert Edberg. Fotografierna visas i utställningen ”Att fånga en plats -Berättelser från Västernorrland”.