Internationella kvinnodagen 8 mars!
Vi firar den 8 mars genom att lyfta fram åtta stycken inspirerande kvinnor, representerade i våra samlingar och arkiv på Västernorrlands museum!
Kvinna med höns och en hund. Foto: Maria Andersson. Ur Västernorrlands museums fotoarkiv.
Hjördis Schymberg (1909-2008) föddes och växte upp i Gustavsberg på Alnön, Medelpad. Hon var en svensk koloratursopran, lyrisk sopran och hovsångerska. Hon arbetade som operasångerska mellan 1934-1959, och var fram till sin pensionering en av de ledande sopranerna på Kungliga Operan i Stockholm. Under 1940-1950-talen var Schymberg en av Sveriges mest anlitade operasångerskor och hon uppträdde med över 100 föreställningar tillsammans med världstenoren Jussi Björling. Hon uppträdde även internationellt både i New York och i London.
Hjördis Schymberg finns representerad i våra arkiv genom inspelningar gjorda av arkivarie Inger Stenman.
Lyssna här nedan!
Del 1:
Del 2:
Del 3:
Del 4:
Del 5:
Del 6:
Del 7:
Del 8:
Maria Anderson (1854-1942), född i Dalarna, gift med järnhandlaren Harald Anderson. De levde och verkade i Härnösand. En stor samling av hennes fotografier finns i museets fotoarkiv. Hon fotograferade mest för nöjes skull, men var även yrkesverksam som porträttfotograf. Hennes fotografier visar ofta hennes vardag som hemmafru i Härnösand, där barn och kvinnor ofta finns representerade.
Innovatören och teknikutvecklaren Märta-Stina Abrahamsdotter (1825-1903) Född i Kubbe i Anundsjö socken.
Idag är Märta-Stina Abrahamsdotter en kändis i sticksammanhang i hela världen. Kändisskapet började under 1990-talet när gruppen ”Märta-Stinaflickorna” bildades av den dåvarande hemslöjdskonsulenten, Ulrica Bos-Kerttu och en grupp kvinnor.
Genom ett samarbete med formgivaren Vanja Djanajeff skapade kvinnorna nytt med inspiration av det gamla. Hon finns representerad i våra samlingar och även i vår butik där det finns ett flertal produkter som utvecklats med Märta-Stina Abrahamsdotters stickningar som inspirationskälla. Läs mer här!
Märta Dorotea Salomonsson (1853-1928), ”Snickar-dea”, föddes i Vallen, Junsele. Hon finns representerad i museets samlingar med flera snidade leksaker och husgeråd. Hon använde ofta sina alster som betalning i affärer. Snickar-dea var mycket inspirerad av samisk kultur, något som syns i hennes snideri. Läs mer om Snickar-Dea:
Snickar Dea
Djursniderskan i Tarasjonas
Dea Salomonsson och hennes familj
Lea Ahlborn (1826-1897)
I museets samlingar finns ett 30-tal medaljer signerade Lea Ahlborn, Sveriges mynt- och medaljgravör under åren 1855 till 1896. Hon var även den första kvinnan i statlig tjänst. Trots motstånd från kritiker och manliga kollegor lyckades hon göra karriär i ett yrke som tidigare varit enbart för män.
Läs mer om Lea Ahlborn, en text skriven av Katarzyna Forsberg, Västernorrland museum:
Agda Teresia Eufemia Johansson (1907-2003), kallad Atti, föddes i Jukkasjärvi, växte upp i Kiruna, och flyttade och bosatte sig i Sollefteå 1939. Hon var konstnär och studerade på konstakademien i Köpenhamn på 1950-talet och utbildade sig även utomlands i Paris och Spanien. Hon drevs att ett starkt samhällsengagemang och kämpade för den lilla människan och ville genom sin konst väcka tankar kring hur vi förvaltar vår värld. I museets samlingar finns flera verk av Atti Johansson.
Alma Constantia Arnell (1857-1934) föddes i Säbrå, Härnösand. Hon var en svensk konstnär och målade porträtt, genremotiv och landskap. Arnell utbildade sig i Stockholm och studerade för Anders Zorn och Gustaf Cederström. Hon gick sedan vidare att studera i Paris och i Rom. I början av 1900-talet delade hon ateljé med Hilma af Klint på Hamngatan 5 i Stockholm. I museets samlingar finns flera verk av Arnell, bland annat landskapsbilder och porträtt.
Marianne Ördell (1930-2007) levde och bodde en stor del av sitt liv i Härnösand. Hon hade ett stort socialt engagemang bland annat i Amnesty och kärnkraftsfrågan. Utöver detta var hon också väldigt modemedveten, hon designade och sydde sina egna plagg men köpte också konfektionssydda kvalitetsplagg. Hon trodde och brann för hållbarhet inom mode.
Under 2018-2019 visas en utställning där Västernorrlands museum visar upp sin samling av kläder, tidigare ägda av Marianne Ördell, vilka hon skänkte till museet innan hon dog.