Arkenbiblioteket

Arkenbiblioteket ingår i ett större komplex, Tjänstecentrum Arken. Det består av 3 kontorsskepp, och trekanten där biblioteket ligger. Man beslutade i Örnsköldsviks kommun att bygga ett tjänstecentrum där flera olika tjänsteproducerande företag skulle få kontorsplatser. På 1980-talet fanns de flesta jobb i Örnsköldsvik inom industrin. För att klara sig även framöver kom man fram till att det krävdes en ökning av jobb inom andra områden, eftersom de flesta tjänster köptes från företag utanför kommunen och man ville ha en bättre blandning av olika typer av arbeten. Kontorstjänsterna skulle även locka flera kvinnor till arbetslivet. Sagt och gjort, år 1991 invigdes Arken.

 

Husen ritades av Per-Eddie Bjuggstam, Arne Wistedt och inredningsarkitekten till Arkenbiblioteket var Bertil Harström. Husets trekantiga form kommer sig av kvarterets utformning och de vägar som omgärdar huset. Huset är nästan en rätvinklig triangel. Wistedt har berättat att han gärna ville få det till att bli precis en rätvinklig triangel, men det gick inte att få in på tomten. I huset finns inte bara bibliotek utan även kontor och parkeringsgarage. Huset har också en rund ljusgård, med kolonner i par där hälften är bärande och hälften rent dekorativa. I ljusgården fanns också ett vattenfall, inspirerat av Villa d’Este i Tivoli, Italien.  Ljusgården är rund eftersom det tar upp ljuset bäst, till skillnad från trekantig, vilket var tanken från början. Rätt genom byggnaden går en gång, från entrén till biblioteket och ut i det motsatta hörnet, där det gåt en övergång till kontorsskeppen på andra sidan gatan.

 

Utvändigt är huset klätt i puts i en rödbrun färg. När huset byggdes fanns två leverantörer av puts i Sverige, och ett begränsat antal färger och nyanser. Man valde då en brun färgskala till alla husen. Huset har en tydlig sockelfärg och ett klinkerband runt hela huset. Bandet runt om symboliserar vattennivån på platsen kring tidig medeltid. Huvudporten huset ramas in av Sydneyplattor i olika färger som blir ljusare ju längre upp man kommer. Tanken är att det ska ge ett ljust och upplyftande intryck så att det inte ska kännas jobbigt att gå in genom dörren.

 

 

Kolla runt om huset på Google Maps Streetview >>