Kai Gullmar
Kai Gullmar, eller Gurli Maria Bergström, var en svensk kompositör, sångare och skådespelare från Sundsvall. Hennes pappa var direktör inom kol- och kokshandeln och hennes mamma drev ett kafé. Hon började tidigt med musiken, var med i revyer som barn och lärde sig spela piano vilket fortsatte vara hennes föredragna instrument. Hon hade med andra ord en, för tiden, välbärgad uppväxt med många möjligheter tack vare att hennes familj nog hade lite pengar.
På 1920-talet blev hon skickad till en handelsutbildning i London, kanske just för att lära sig sin fars yrke. Men där fick hon mersmak för dansmusiken, något som följde med henne när hon kom hem. Hennes föräldrar var inte särskilt glada över hennes vilja att hålla på med musik och hämtade en gång hem henne från Stockholm där hon börjat dansa och sjunga, men hon återvände snart och det dröjde inte länge innan hon blev “grammofonartist”. Hon kunde både sjunga, dansa och skådespela, men det var som kompositör som hon fick mest framgång. Hennes mest kända låtar är bland annat “Jag har en liten melodi” och “Swing it, magistern”.
Kai Gullmar var en av de första kvinnliga schlagerkompositörerna i Sverige och skrev omkring 500 schlagermelodier, musik till 47 filmer och medverkade i såväl film, radio och teater. Hon var en stor förebild för många och gjorde ett rejält avtryck i den svenska musikhistorien!
Om perioden: Kai Gullmar levde mellan 1905 och 1982. Dessa var händelserika år i världshistorien. Hennes tonår inföll under första världskriget, och hennes karriär var under mellankrigstiden, andra världskriget och kalla kriget. Detta innebar en tid med ransonering, matkuponger och krigsrapportering. Men senare fick hon även bevittna intåget av färg-TV, melodifestivalen, kampen för allmän rösträtt och avkriminaliseringen av homosexualitet 1944. Gullmar levde öppet med sin partner Rita Rosenberg, en dansk balettdansös, även under de år som det var olagligt. Under sin livstid fick hon se hur HBTQ+ rättigheterna utvecklades och stärktes under åren och man kan ju tänka sig att hon skulle varit mäkta glad att se hur långt vi har kommit på den fronten idag!
Inredningsinspiration: Decenniumspecifik inredning (tex 40-tal, 50-tal), art deco, nyklassicism, funkis, midcentury modern.
För att se lite exempel på stilar, tryck på bilden nedan: