Myter och sägner

Innehåll

  • Bonden Brandt i Löfviks by, Nora socken
  • Kyrkklockorna på Alnön
  • Rysstugor

<< Historiska källor  | Tillbaka till Intro 1721 >>


Bonden Brandt i Löfviks by, Nora socken

I Löfviks by i Nora socken bodde en bonde som hette Brandt. När grannarna flydde stannade han kvar på sin gård. Han dukade fram den bästa maten och stor tunna brännvin.

När ryssarna klev in i stugan satt han och åt. Brandt bjöd ryssarna att sitta ner och äta, vilket de också gjorde.

Sedan lämnade de gården utan att förstöra något.


Kyrkklockorna på Alnön

Enligt folktraditionen skonades Alnö gamla kyrka från ryssarna. Däremot tog de med sig kyrkklockorna.

Men när kyrkklockorna skulle lastas på en rysk galär sjönk de i djupet.


Rysstugor

Längs Sveriges kust finns flera så kallade rysstugor. Det är små och gamla hus som enligt legenden aldrig brändes ner av de ryska soldater. Men är berättelserna verkligen sanna?

Här kan du läsa om två exempel på rysstugor i Västernorrland.

Rysstugan, Härnösand

Rysstugan innan flytten till Murberget PHO_26_3_160_original_1
Viktor Lundgrens handkolorterade skioptikonbilder

 

Huset på bilden kallas för “Rysstugan” och står på Murbergets friluftsmuseum i Härnösand. Stugan stod tidigare på Bergsgatan men flyttades till friluftsmuseet i början av 1900-talet.

Det sägs att rysstugan var ett av två hus som inte brändes av ryssarna 30 maj 1721. Anledningen var att de ryska soldaterna använde stugan som ett kokhus. Det andra huset som klarade sig var Hospitalet, som låg lite utanför staden.

I modern tid har forskare undersökt rysstugan för att ta reda på hur gammalt virket är. Testerna visade att träden som användes för att bygga huset fälldes vintern 1720-1721 och att högst troligt byggdes stugan upp först efter rysshärjningarna, eftersom timmer alltid måste ligga på tork under en längre tid innan man kan bygga.

Berättelsen att huset skonades för att soldaterna lagade mat i det är därför inte särskilt trolig. Men huset är gammalt och var kanske ett av de första som byggdes efter branden. Vi vet helt enkelt inte om det fanns eller inte i maj 1721. Vad tror du?

Röklandsgården, Alnön

en svartvit bild på ett gammalt timmerhus

På bilden visas Röklandsgården som går att se på Norra Berget i Sundsvall. Gården stod tidigare i byn Rökland på Alnön, men flyttades till Sundsvall vid senare tillfälle.

Det berättas att de som bodde i byn flydde till skogarna när de ryska soldaterna kom, men att en gammal kvinna stannade kvar. Kanske för att hon var gammal, eller för att hon inte ville flytta på sig.

För att soldaterna inte skulle bränna huset kokade hon gröt och dukade upp med trätallrikar och träskedar. När soldaterna kom bjöd hon dem på gröten. Enligt legenden blev de så tacksamma för gröten att de inte brände upp hennes gård.

Rysstugor utanför Västernorrland

Rysstugor finns inte bara i Västernorrland. I Hudiksvall finns ett gult hus som också kallas för en rysstuga.  Det sägs att det huset och stadens kyrka var de enda byggnaderna som inte brändes ner under härjningarna 1721.

Enligt en sägen bodde en kvinna tillsammans med sin vuxna dotter i huset. En kapten på ett ryskt skepp ska ha blivit förälskad i dottern och lovat att skona huset om han fick gifta sig med henne. Modern gav den ryska kaptenen tillåtelse att gifta sig med dottern och huset fick stå kvar.


Källor:

De ryska kusthärjningarna i Medelpad och Ångermanland 1721. s. 90.
Den sista striden under stora nordiska kriget.


<< Historiska källor  | Tillbaka till Intro 1721 >>